Włoskie 'bolognese' z winem Celebro
Wcześniej przygotowałam Risotto z pieczarkami i winem, ale dziś mieliśmy ochotę na makaron, a do tego dania najlepiej pasowało półwytrawne, czerwone wino Celebro, które nadało smaku naszej potrawie. Może i Wy się skusicie? :)
Składniki:/porcja dla 5 osób/
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3/4 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina ( u mnie CELEBRO)
- 1/2 kg pomidorów
- makaron bucatini
- Cebulkę należy zeszklić na masełku. Dodajemy mięso i podsmażamy. Dolewamy wino i chwilę czekamy, aż odparuje.
- Marchew i paprykę kroimy w paski i dodajemy do mięsa.
- W oddzielnym garnuszku dusimy obrane wcześniej pomidory, a następnie je miksujemy i dolewamy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na koniec dorzucamy posiekany czosnek i jeszcze chwilkę gotujemy.
- W między czasie w garnku gotujemy wodę i wstawiamy makaron tak, jak 'nakazuje' instrukcja na opakowaniu.
- Ugotowany makaron odcedzamy, nakładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.
To wino musiało mu nadać jeszcze lepszy smak ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :>
UsuńJejku jaką mi narobiłaś ochotę na makaron! :) Yummy!
OdpowiedzUsuńMiło mi to 'słyszeć' :)
UsuńPyszne spaghetti, ja winko akurat w lidlu kupiłam, bo poszerzają ofertę, muszę kiedyś dodać do makaronu :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie wypróbuj w takiej wersji bo smak jest zupełnie inny :)
Usuńwygląda cudnie:) jeszcze w takim wykonaniu nie jadłam:) ale chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńZachęcam bo warto :)
UsuńAch! Makaron! Jak lubię i to koniecznie z lampką wina ;-)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem wina smakuje zupełnie inaczej ;)
Usuń