Ciasteczka owsiane
Dawno owsianych wypieków nie było, ponieważ nie mogłam się na nic zdecydować i w końcu wymyśliłam takie małe i chrupiące ciasteczka. Są wystarczająco słodkie, ale wiem, że nie którzy do takich ciasteczek potrafią dodać nawet szklankę cukru..ja się troszkę ograniczyłam. Mam nadzieję, że takie ciasteczka umilą Wam popołudnie.
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sodki
- 125g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 szklanki płatków owsianych
- W misce ucieramy na gładką masę masło z cukrem. Dodajemy jajko, a następnie stopniowo wsypujemy suche składniki i wyrabiamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy po łyżce ciasta w 3 cm odstępach.
- Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min.
Uwielbiałam zabierać takie na uczelnię i do pracy :)
OdpowiedzUsuńJa też je często ze sobą zabieram, jak już zrobię :>
UsuńA można by było dać zamiast mąki i masła?? bo to tuczące a ja bym chciała coś lekkiego i zdrowego. Więc może zamiast masła banan, a zamiast mąki zmielone na mączkę: migdały lub słonecznik. Czyli ucieramy banana z jajkiem dosypujemy szklankę płatków owsianych, pół szklanki zmielonych np. migdałów łyżkę jogurtu naturalnego jeśli będzie za suche- ewentualnie jak ktoś lubi słodkie to łyżka miodu/ ksylitolu lub stewii. Zdrowe, smaczne- bez cukru, mąki i masła:P
OdpowiedzUsuńTo też świetna opcja i pewnie skorzystam, ale czasami mam ochotę na takie ciastka właśnie z masłem i mąką, a że dieta mnie nie obowiązuje (wręcz przeciwnie) to takie są odpowiednie na ten moment, ale dziękuje za propozycje :)
UsuńTo była tylko luźna propozycja:P super, że nie musisz martwić się o dietę:-) ale nie o dietę mi chodzi, a o zdrowe zamienniki.
UsuńKiedyś nasze babcie miały tylko mąkę z młyna; masło, które sobie same zrobiły z mleka i jaja, które im zniosły kury- z tego musiały coś stworzyć:-) i tak powstawały babcine cudownie aromatyczne wypieki:-) ale... teraz jest dostęp do wszystkiego i możemy to zmieniać- zmieniać nasze złe nawyki żywieniowe na dobre- nie tylko ze względu na wagę, ale na świadomość, którą teraz posiadamy. Nie ujmując aromatowi i smakowi ciasta.
Jeśli masz ochotę na masełko i mąkę- pewnie, jedz:-) absolutnie nie chce cie odciągnąć od tego, ale miej świadomość co te składniki robią w naszym organizmie nawet jak jesteśmy szczupłe. I absolutnie nie pozbywajmy się ich, tylko je ograniczajmy.
Jeśli chcemy przytyć możemy też zdrowo się odżywiać i budować masę mięśniową (absolutnie nie mylić z kulturystyką lub fitness), a nie obrastać w tłuszczyk.
Proszę nie odbieraj tego negatywnie, tylko wyrażam zdanie bo...ciasteczka wyglądają cudownie i zapewne tak też smakują. Sama chciałabym skosztować:P
Dodatkowo: uwielbiam osoby, które same coś gotują, pieką!! Także czekam na kolejne pyszności:***
Nie odebrałam tego negatywnie! Ucieszyłam się z twojego pomysłu bo jestem pewna, że go wykorzystam bo lubię takie nowości próbować :) A co do przybrana na masie to masz rację. Lepiej zrobić to w zdrowy sposób i nawet wolniej niż w niezdrowy poprzez zapychanie się tłustymi potrawami czy ciężkimi sosami do dań! Chciałabym, żeby ludzie mieli taką świadomość tego jaką masz ty! :)
Usuńnajlepsze z ciasteczek - te domowe i owsiane ;D
OdpowiedzUsuńowsiane ciastka są najlepsze, smaczne i nie męczą aż tak sumienia ;)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje o to chodziło :>
Usuńbardzo lubię owsiane ciacha:)
OdpowiedzUsuńto mi teraz ochotę zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, miałam okazje jeść je osobiście :-)) aż ciężko mi było ostatnie oddać koleżance :-))
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń