Jabłecznik niczym babci Natalii

Jabłecznika dawno nie jedliśmy, więc skoro mamy niedzielę to jest to dobra okazja na upieczenie takiego deseru. Nazwa wzięła się stąd, że ciasto przypomina mojemu tacie smak placka, który robiła jego babcia, a moja prababcia. Skoro tak twierdzi to musi tak być i bardzo mnie to cieszy.

Składniki:
ciasto:
  • 530g mąki
  • 230g masła roślinnego
  • 90g cukru
  • szczypta soli i proszku do pieczenia 
  • 5 żółtek 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
piana:
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru 
 nadzienie:
  • 1kg jabłek 
  • 5 łyżek cukru 
  • cynamon 
 Przygotowanie:
 nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka. Podlewamy je delikatnie wodą i prużymy przez 10 minut, dodajemy cukier, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy.
ciasto: wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą poprzez energiczne zagniatanie. Tworzymy kulkę, owijamy ją w ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
piana: białka i cukier ubijamy ze sobą. Po paru minutach dodajemy mąkę i sól- dalej łączymy, aż piana stanie się sztywna. Odstawiamy do lodówki.

Kiedy ciasto odpocznie w lodówce dzielimy je na 2 części. Jedną częścią wyklejamy dno wcześniej wyłożonej papierem form. Ciasto posypujemy otrębami/bułką tartą. Wykładamy jabłka i posypujemy je cukrem pudrem. Delikatnie rozprowadzamy pianę. Drugą część ciasta ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut.

Smacznego! :)



14 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger