Kluski na parze z truskawkami
W końcu mamy wakacje. 2 miesiące przerwy i pełen odpoczynek, a później 2 liceum, nowe decyzje, nowe problemy i nowe wyzwania, ale teraz nie trzeba o tym myśleć bo teraz należy się cieszyć tą przerwą! A żeby było jeszcze lepiej to zapraszam na kluski parowe z truskawkami! Smakują mi o wiele bardziej niż te z sosem mięsnym, ale to chyba przez tą moją słabość do wszystkiego co słodkie!
Wcześniejsze pyzy TUTAJ :)
Składniki:
Wcześniejsze pyzy TUTAJ :)
Składniki:
- 1kg mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 10dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1kg truskawek
- Truskawki myjemy i obieramy. Część z nich odkładamy i miksujemy, a drugą część zostawiamy na nadzienie.
- W małym garnuszku rozdrabiamy drożdże i cukier z letnim mlekiem. Odstawiamy na 5-6 minut do wyrośnięcia.
- Do garna wsypujemy mąkę, wlewamy rozgrzaną margaryną, żółtka, jajko i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy. Odkładamy na 1h w ciepłe miejsce lub do czasu podwojenia objętości.
- Na stolnicę wylewamy ciasto, dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. Na jednej części kładziemy obtoczone w cukrze truskawki i przykrywamy drugą częścią ciasta. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy małe kółeczka. Czynność powtarzamy. ( patrz. zdjęcia poniżej!)
- Do dużego garnka wlewamy wodę, przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką, aby się trzymała. Nakładamy przykrycie (u mnie była to część okrągłego naczynia żaroodpornego) i gotujemy. Następnie nakładamy kluseczki i parujemy przez około 5-10 min.
- Podajemy ze zmiksowanymi truskawkami, bułką na masełku lub śmietaną/jogurtem z cukrem.
pyszności:) bardzo lubię pampuchy:D:D
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńKoniecznie muszę zrobić je na dniach!
OdpowiedzUsuńUwieelbiam!;)
Zachęcam :>
UsuńJak dla mnie za dużo cukru, ale taki urok klusek na parze;-)
OdpowiedzUsuńNiestety! Dlatego nie jadamy ich, aż tak często :) Ale już lepsze takie domowe niż te pakowane w sklepach!
UsuńMiłych wakacji,ja po nich idę do 2 klasy szkoły gastronomicznej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pampuchy i to jeszcze z truskawkami, mniam
Dziękuje :) Oo to też fajnie :>
UsuńAle ekstra! Super pomysł! Kluski na parze, jeszcze nie widziałam, żeby ktoś je tak robił! :) Wyglądają mega. I mega zdrowo :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Bardzo dziękuje :)
Usuńznakomite, z truskawkami w takiej postaci jeszcze nigdy ich nie jadłam . są super ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :>
UsuńCiągle się do nich przymierzam, ale ciągle coś stoi na przeszkodzie. Twoje tak apetycznie wyglądają, że chyba w końcu je zrobię.
OdpowiedzUsuń