Ciasto z truskawkami i delikatną budyniową pianką
Jakiś czas temu pokazywałam Wam trochę kruche, a trochę maślane ciasto z truskawkami. Tym razem dołożyłam piankę budyniową i okazało się to świetnym pomysłem. Ciasto jest wystarczająco słodkie i mimo tych upałów warto je upiec :)
Składniki:
ciasto
Składniki:
ciasto
- 4 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru pudru
- 290g masła roślinnego/margaryny
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody
- szczypta proszku
- szczypta soli
- 5 białek
- szczypta soli
- opakowanie (16g) cukru waniliowego
- 2 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (2x 40g)
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- truskawki
- Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Odstawiamy.
- Mąkę, cukier puder, proszek i sól- mieszamy. Dodajemy miękkie masło roślinne i wodę. Energicznie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 połówki. Jedną częścią wylepiamy dno blachy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia), a drugą cześć wstawiamy do lodówki. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 min.
- W tym czasie ubijamy pianę. Białka miksujemy ze szczyptą soli. Gdy piana stanie się sztywna stopniowo wsypujemy cukier, cukier waniliowy,budynie i na samym końcu olej. Całość musi się idealnie połączyć.
- Podpieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie nakładamy ubitą pianę, połówki truskawek i na sam wierzch z drugiej części ciasta odrywamy małe kawałeczki, delikatnie rozgniatamy dłonią na oprószonym mąką blacie i kładziemy na wierzch ciasta. Pieczemy jeszcze przez 45 minut nadal w temperaturze 180 stopni. Gotowe wystawiamy do wystygnięcia.
Uwielbiam takie ciacha z pianką, mniam mniam ;) I jeszcze truskawy to już w ogóle pycha !
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszności i do tego ta pianka :) Mniam ...
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne! niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńByło, dziękuje :>
Usuńmmm sam wygląd zacheca !! pysznie ;)
OdpowiedzUsuńTaki był zamiar! :D
UsuńDziękuje :>
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do pieczenia :>
UsuńJestem facetem i niestety nie rozumiem części punktu 4. Pomocy bo chcę upiec ciasto na weekend
OdpowiedzUsuńChodzi o to, że gdy 1/2 ciasta się podpiecze to musimy ją wyjąć i ostudzić. Następnie nakładamy wcześniej ubitą pianę budyniową, a na nią truskawki (całe lub połówki) i na sam wierzch dajemy drugą połowę ciasta. Możemy ją rozwałkować i odrywać kawałeczki lub samemu rozgnieść po kawałku na oprószonym mąką blacie. I tak przygotowane ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika. Pomogłam? :)
Usuń