Scones- proste angielskie bułeczki
Do upieczenia tych bułeczek zabierałam się już parę razy i w końcu się zmobilizowałam! Jestem pewna, że ten wypiek będę powtarzała jeszcze parę razy, ponieważ te 9 bułeczek zniknęło dosłownie w parę minut! Nawet nie mogłam zrobić dobrych zdjęć, ale coś tam się udało :)
Składniki:
Składniki:
- 225g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 57,5g miękkiego masła
- 150ml kefiru
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Ciasto musi być elastyczne i niezbyt twarde. Gotowe rozwałkowujemy na grubość 2cm i wycinamy kółka, serduszka lub inne kształty. Przekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 180 stopni. Bułeczki muszą być przyrumienione od góry i od dołu.
- Gotowe wyjmujemy, chwilę chłodzimy u już możemy się nimi zajadać.
Apetyczne te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
kuchnia-suflera.blogspot.com
Dziękuje :)
UsuńBardzo fajnie wyglądają,a jajek się tam nie dodaje?
OdpowiedzUsuńNie dodaje :)
Usuńscones są świetne! fakt, że szybko znikają, ale chociaż ekspresowo się je robi :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńscones, scones, scones... raz próbowałam i mi nie wyszły, ale na pewno jeszcze zrobię, bo inaczej bym sobą nie była. scones są angielskie, scones trzeba zrobić i zażyć szczypty Anglii w domu :D pysznie Ci wyszły i tak mięciutko :)
OdpowiedzUsuńPiękne w skonsach jest to, że jak już ulepisz kuleczki to możesz je przetrzymywać w zamrażalniku do 2 miesięcy. Także można zawsze zrobić więcej, rano wyjąć kilka, a po prysznicu można już rozmrożone wsadzić do piekarnika :)
OdpowiedzUsuńW taki sposób zamroziłam sobie właśnie 10 kuleczek :)
Usuńpomysłowe i bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńA wychodzA z maka razowa?
OdpowiedzUsuńOczywiście, będzie jedynie wyczuwany smak goryczki.
Usuń