2 maja 2014

Naleśniki bazyliowe

Kochani, dzisiaj mam dla Was zielony i bardzo wiosenny pomysł obiadowy! Nie wiedziałam co mogę zrobić z bazylią, która już przekwitała(!) i znalazłam na portalu Kwestia Smaku taką inspirację. Nie ma w tym nic trudnego, a efekt jest zaskakujący. Na pierwszy raz postanowiłam przygotować je na wytrawnie, ale może skuszę się też na słodką wersję :)

Składniki:
ciasto:
  • liście bazylii z jednej doniczki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka 
  • 130g mąki 
  • 1łyżka oleju
  • szczypta soli (ew. cukier w przypadku naleśników na słodko)
nadzienie:
  • 2 kostki mrożonego szpinaku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 0,5 łyżeczka soli
  • 1 plasterek sera mascarpone 
  • 1/3 posiekanej papryczki chilli 
  • 1/2 pomidora
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na jednolitą masę. 
  2. Szpinak rozmrażamy i doprawiamy.
  3. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (u mnie było to masło klarowane). Odsączamy na  ręczniku papierowym.
  4. Kolejno nakładamy szpinak, pomidora i składamy. Podajemy natychmiast. 

Smacznego :)





Posiłek dla maturzysty

14 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...