Owsiane ciastka z rodzynkami
Składniki:
- 80g masła roślinnego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 12 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych/żytnich
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody
- 2 łyżki amarantusa
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sodki
- szczypta soli morskiej
- 3/4 szklanki rodzynek
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy spęczniałe siemię lniane i dokładnie ucieramy. Przesiewamy mąkę wymieszaną z sodką, solą, cynamonem i dodajemy do masy. Dosypujemy amarantus, płatki owsiane/żytnie i porządnie ucieramy. Na sam koniec dorzucamy wcześniej wypłukane rodzynki.
- Masę wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy.
- Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez 20-30 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy na kratce.
owsiane to moje ulubione! - porywam trochę do kawy :D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :>
Usuńprzydałyby mi się teraz takie do kawy:)
OdpowiedzUsuńZawsze możesz zrobić i będę do popołudniowej kawy lub na jutrzejszy poranek! :)
Usuńowsiane "najlepsiejsze" :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :>
UsuńNigdy nie opanuję chęci na takie ciasteczka, nic tylko robić!
OdpowiedzUsuńRozumiem Cię :< Szkoda, że wtedy tak szybko się kończą!
Usuń