29 maja 2014

Owsiane ciastka z rodzynkami

 Po ostatnich słodkościach mam dla Was małą odskocznie w postaci owsianych wypieków. Najlepszą opcją są ciasteczka z ulubionymi dodatkami. O wiele lepsze od tych wszystkich kupnych, które podobno "nie mają cukru". Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc chętni powinni znaleźć chwilę :)

Składniki:
  • 80g masła roślinnego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 12 szklanki mąki pszennej 
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych/żytnich 
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki amarantusa 
  • 3/4 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • szczypta soli morskiej 
  • 3/4 szklanki rodzynek 
Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy spęczniałe siemię lniane i dokładnie ucieramy. Przesiewamy mąkę wymieszaną z sodką, solą, cynamonem i dodajemy do masy. Dosypujemy amarantus, płatki owsiane/żytnie i porządnie ucieramy. Na sam koniec dorzucamy wcześniej wypłukane rodzynki. 
  2.  Masę wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy. 
  3. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez 20-30 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy na kratce. 

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. owsiane to moje ulubione! - porywam trochę do kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. przydałyby mi się teraz takie do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz zrobić i będę do popołudniowej kawy lub na jutrzejszy poranek! :)

      Usuń
  3. owsiane "najlepsiejsze" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie opanuję chęci na takie ciasteczka, nic tylko robić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem Cię :< Szkoda, że wtedy tak szybko się kończą!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...