Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Kochani, dzisiaj na blogu mój debiut! Pierwszy raz się zmobilizowałam i zrobiłam bułeczki drożdżowe. Poczułam ogromną różnicę między takimi domowymi, a tymi z najlepszej piekarni. Są pyszne zaraz po upieczeniu, ale w następnym dniu też im niczego nie brakuje. Jeśli chodzi o nadzienie-zupełna dowolność. Ja troszkę kombinowałam i oprócz tych z rabarbarem pojawiły się też z jabłkiem, a nawet z serem i konfiturą truskawkową. Oczywiście, wszystkie pokryte kruszonką! Inspirację zaczerpnęłam od Komarka!
Składniki:
/na 4 blachy/
- 9 szklanek mąki
- 50g drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 600ml ciepłego mleka
- 200g roztopionego i przestudzonego masła
- . 7 łodyg rabarbaru
- 9 łyżek cukru
- roztopione masło
- mąka
- cukier puder
- Drożdże kruszymy, wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka- rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę i zasypujemy cukrem.
- Do dużego garnka wsypujemy mąkę, pozostały cukier, cukier waniliowy,sól. Wlewamy rozkłócone jajka i żółtka, wyrośnięte drożdże i mleko. Całość porządnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy, aby nie było grudek. Na koniec wlewamy masło i ponownie łączymy z ciastem. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne należy dodać mąki, ale generalnie jego konsystencja powinna być bardziej lepka.
- Garnek przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku ciasta i formujemy kuleczki, spłaszczamy je, a do środka nakładamy kosteczki odsączonego rabarbaru. Czynność powtarzamy, a na końcu całość posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 25-35 minut, aż bułki się przyrumienią. Podajemy wystudzone.
to ja wpadam na drożdżówkę! ;) z rabarbarem jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńZapraszam! :)
UsuńPrezentują się bardzo fotogenicznie i... smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję bardzo :>
UsuńUwielbiam takie - czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńW takim razie z pewnością się zrozumiemy :D
Usuńale Ci pięknie powyrastały!
OdpowiedzUsuńNiektóre (mniej fotogeniczne) jeszcze bardziej, więc trzeba uważać! :D
Usuń