18 maja 2014

Tarta owocowa na Światowy Dzień PIeczenia

Dzisiejsza tarta powstała z mojej miłości pieczenia dla innych! A wszystko za sprawą Światowego Dnia Pieczenia. Na oficjalnej stronie znajduje się dokładne wyjaśnienie całej zabawy: "W Światowy Dzień Pieczenia chcemy sprawić, aby ludzie na całym świecie piekli dla swoich bliskich. Niezależnie od tego, czy będą piec dla swoich przyjaciół, rodziny czy współpracowników, z pewnością będzie to przepyszna okazja do celebrowania najcenniejszych relacji.". Uważam, że jeszcze nie jest za późno
i każdy może coś wymyślić,a  uśmiech u bliskiej osoby, oczywiście gwarantowany.
Poniższa tarta łączy w sobie przeróżne smaki. Maślany posmak ciasta, słodką glazurę z truskawek oraz smak rabarbaru z jabłkami- całość znajduje się pod pełnoziarnistą kruszonką!

Składniki:
ciasto:
  • 180g mąki pszennej 
  • 30g cukru pudru
  • 115g masła w temperaturze pokojowej 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie) 
nadzienie:
  • 5 łodyg rabarbaru 
  • 4 małe jabłka 
  •  mus z truskawek (około 15-20 sztuk)
  • cukier brązowy lub biały
kruszonka:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 5 łyżek  roztopionego masła roślinnego
Przygotowanie:
  1. Do  szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.
  2.  Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Podobnie postępujemy z jabłkami-kroimy je w kostkę.Zasypujemy cukrem pozostawiamy na 40 minut.  Po tym czasie odsączamy na ręczniku papierowym.Truskawki również myjemy, słodzimy i miksujemy- użyłam mrożonego musu zrobionego w ubiegłym roku.
  3. Aby zrobić kruszonkę wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki. W razie potrzeby należy dosypać mąki.
  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy na okrągłą formę- wcześniej wysmarowaną masłem. Gotowy spód nakłuwamy widelcem, rozkładamy owoce, polewamy musem i zwieńczamy kruszonką.
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-45minut. 
  6. Podajemy posypane cukrem pudrem. 

Smacznego :)






Piknik majowy

6 komentarzy:

  1. u mnie wczoraj też padło na wypiek z rabarbarem ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna! Widzę, ze ostatnio szalejesz z rabarbarem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon jest krótki, więc korzystam ile mogę! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...