Czekoladowe muffiny z kremem straciatella
Składniki:ciasto
- 40g kakao
- 100ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 80ml oleju
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 czekoladek Kinder
- 200ml śmietany kremówki 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki serka twarogowego np. Wieluńskiego
- 2 paski gorzkiej czekolady (startej)
- Kakao wymieszać dokładnie z ciepłym mlekiem, przestudzić. Dodać olej, jajka, cukier i porządnie wymieszać.
- Stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem i sodką, połączyć np. za pomocą trzepaczki. Na koniec dodać połamane czekoladki.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Upieczone babeczki wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.
- Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Zmiksować na jednolitą masę śmietankę z serkami. Pod koniec dodać cukier i czekoladę. Masa musi być jednolita i w miarę gęsta.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Udekorować babeczki. Można je ozdobić np. czekoladowymi groszkami. Przechowywać w lodówce.
pysznie wyglądają, biorę jedno:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :>
UsuńMmm, wyglądają wspaniale :) I ta dekoracja - urocza :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają!
OdpowiedzUsuń