6 maja 2014

Czekoladowe muffiny z kremem straciatella

Dawno ich tu nie było, a są one (chyba) moją specjalnością. Szybko, sprawnie i jeszcze można sobie pokombinować przy ich tworzeniu i efekcie końcowym. Inspiracją była dla mnie książka "Moje wypieki i desery", którą  każdemu polecam ze względu na przejrzysty opis i piękne zdjęcia. Mam nadzieję, że uda mi się sprawdzić każdy z tych przepisów!

Składniki:ciasto
  • 40g kakao
  • 100ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 80ml oleju 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 100g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 czekoladek Kinder
krem:
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 250g serka mascarpone 
  • 2 łyżki serka twarogowego np. Wieluńskiego 
  •  2 paski gorzkiej czekolady (startej)
Przygotowanie ciasta:
  1. Kakao wymieszać dokładnie z ciepłym mlekiem, przestudzić. Dodać olej, jajka, cukier i porządnie wymieszać. 
  2. Stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem i sodką, połączyć np. za pomocą trzepaczki. Na koniec dodać połamane czekoladki.
  3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Upieczone babeczki wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. 
Przygotowanie kremu:
  1. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Zmiksować na jednolitą masę śmietankę z serkami. Pod koniec dodać cukier i czekoladę. Masa musi być jednolita i w miarę gęsta.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Udekorować babeczki. Można je ozdobić np. czekoladowymi groszkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :) 



 





5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...