Ricotta hotcakes
Kochani, od dłuższego czasu zbierałam się, żeby zrobić te słynne placuszki i w końcu mi się udało. Muszę przyznać, że faktycznie są bardzo delikatne i puszyste! Smakują nawet bez dodatków, ale koniecznie trzeba je jeść w pierwszy dzień. W sumie wątpię, że coś może zostać na kolejne.
Uważam, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką ucztę!
Składniki:/16 sztuk/
- 250g serka ricotta
- 115ml mleka
- 2 jajka- osobno żółtka i białka + szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 100g mąki
- 3/4 łyżeczki sodki/proszku do pieczenia
- W miseczce ubijamy ser, mleko, olej i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec delikatnie mieszając wprowadzamy ubite białka.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i łyżką wykładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zarumienienia.Przewracamy w momencie pojawienia się większej ilość pęcherzyków na powierzchni ciasta.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie: serek śmietankowo-waniliowy i konfitura).
najdelikatniejsze, jedne z najpyszniejszych! :) takie uczty mogłyby często u mnie się odbywać! :)
OdpowiedzUsuńU mnie też, a szczególnie zrobione przez kogoś! :D
Usuń