Tarta z rabarbarem
Składniki:
/inspiracja zaczerpnięta od Sosny/
- 280g mąki
- 180g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek letniej wody
- 6 łodyg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- Myjemy łodygi rabarbaru, oddzielamy od liści, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy w misce do godziny.Na koniec odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
- Mąkę, cukier, masło oraz wodę umieszczamy w misce i wyrabiamy energicznie ciasto. Całość dzielimy na dwie części, owijamy w folię i chowamy do lodówki na około 45 minut.
- Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru. Wylepiamy dno formy, nakładamy rabarbar, a następnie rozprowadzamy drugą część. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
taka rabarbarowa szarlotka, super!
OdpowiedzUsuńPodobnie, dziękuję :)
Usuńja miałam w niedziele ciasto z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńMoże w końcu uda mi się na jakieś trafić ;)
Usuńtak jak przyjedziesz to rabarbarem cię poczęstuje bo mam wielki i smaczny ;)
UsuńDobrze <3
Usuń:)
UsuńJakie pyszności ! dałabym się skusić na ...duży kawałek Twojej tarty :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, zapraszam :)
UsuńAleż pyszna musi być ta tarta :D
OdpowiedzUsuńOj jest pyszna :33
Usuń