Tarta z jabłkami na spodzie kukurydzianym
października 27, 2013
25
Ciasta
,
cukier waniliowy
,
Cynamon
,
goździki
,
Kruche
,
mąka kukurydziana
,
szarlotka
,
tarta
Dzisiaj poczęstuje wam tartą, całkowicie bezglutenową, którą robię już drugi raz, ale nie zawsze uda mi się zdążyć zrobić zdjęcia..tym razem byłoby podobnie, ale odłożyłam jeden kawałek do szafy, aby móc rano zrobić porządniejsze zdjęcia. Gorąco Wam ją polecam, ale ostrzegam, że jest BARDZO krucha! :)
Składniki:
/inspiracja Lawendowy Dom/
ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 250g masła roślinnego/margaryny
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 6 kwaśnych jabłek
- 1,5 torebki cukru waniliowego
- 4 goździki
- 2 łyżki cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce. Wyrobioną masę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Delikatnie podlewamy wodą. Po około 10 minutach dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon i goździki. Mieszamy i prużymy jeszcze około 5-10 minut.
- Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części. Jest bardzo kruche, więc mogą być problemy z rozwałkowaniem, ale spokojnie może wylepić formę. Nakłuwamy spód i podpiekamy przez 15 minut.
- Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto tak, aby móc wyciąć z niego np małe kwiatuszki.
- Wyjmujemy podpieczony spód, nakładamy jabłka, a na samą górę układamy wycięte kwiatuszki. Całość pieczemy jeszcze przez około 45-50 minut.
- Ciasto podajemy obsypane cukrem pudrem.
super pomysł na kukurydziane ciasto,a z jabłkami... no wiadomo, że pysznie ! <3
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
Usuńfajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :>
UsuńTakiej szarlotki jeszcze nie jadłam...Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuje i zachęcam do pieczenia :)
UsuńUrzekła mnie górna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńPodzielisz się ze mną słonkiem...? Bo u mnie tylko deszcz i deszcz...
Troszeczkę mogę Ci oddać ;)
UsuńMuszę się skusić w końcu na tartę bezglutenową, bo cały czas się boję, że spód jakoś nie wyjdzie... Ale kusisz, kusisz.. :)
OdpowiedzUsuńSpód wychodzi idealny, więc próbuj!
UsuńTej jesieni nie robiłam jeszcze żadnego ciasta z jabłkami ;) Chyba niebawem muszę nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz nadrobić te zaległości! To taki must have:D
Usuńwygląda przekonująco ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńIdealna do porannej kawy i na deser, piękna i na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńZ kawą smakuje zdecydowanie najlepiej :)
Usuńtartę upiekę na pewno :) a gdzie znajdę takie cudne widelczyki?
OdpowiedzUsuńWidelczyki dostałam w prezencie, ale chyba pochodzą z jakiegoś sklepiku w Krakowie :)
UsuńPrzeszłam niedawno na dietę bezglutenową. Chodzi za mną właśnie tarta z jabłkami... I nie zawaham się użyć Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ! :)
Gorąco polecam! :) Mogę zaproponować również ciasteczka z mąki ryżowej- super sprawa :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMi się podoba robienie tarty z tego względu, że robi się ją dość szybko. Kiedyś fajne przepisy widziałam na https://basiazsercem.pl i taką tartę na słodko przygotowałam w dosłownie kilku chwil. Bardzo apetyczny deser i z tego co kojarzę cała moja rodzina go uwielbia.
OdpowiedzUsuńTak, tarta to jedna z szybszych słodkości :)
Usuń