Placuszki dyniowe z czekośliwką
października 24, 2013
12
Cynamon
,
Dynia
,
Imbir
,
jogurt naturalny
,
Placuszki
,
serek wiejski
,
Śliwki
,
śniadania
Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka sodki
- szczypta soli
- szklanka puree z dyni
- 0,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego/maślanki
- łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- 6 śliwek
- 1-2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, jogurt/maślankę i puree - miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki i dalej mieszamy.
- Na nagrzaną i natłuszczoną patelnię wykładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron, aż placuszki się zarumienią.
- Wydrążamy pestki ze śliwek, wrzucamy je do garnka i podgrzewamy razem z miodem. Na koniec dosypujemy kakao.
- Placuszki podajemy z serkiem wiejskim i czekośliwką.
Same placuszki dyniowe są pyszne, a co dopiero z czekośliwką...Po prostu bajka!
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że w weekend znajdę już czas by zajadać się tymi placuszkami :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńBardzo przyjemny sposób na pobudzenie metabolizm :)
OdpowiedzUsuńMogłabym tak codziennie :D
UsuńWidzę na zdjęciach jeszcze ciepłe placuszki.. eh sama bym takie zjadła na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńAle zawsze wstaję za późno .. ;)
Czasami trzeba się zmobilizować i poświęcić dla takich pyszności :)
Usuńrobiłam trochę inne placki ze startej dyni, ale chyba i Twoje i moje były pyszne :)
OdpowiedzUsuńZ taką startą dynią to musiały smakować :)
Usuńrewelacja! :) dyniowe placki jadłam, ale nie tak podane. a to musi być świetna kompozycja smakowa :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio placuszki dyniowe, ale bardziej okrojone, pycha ;)
OdpowiedzUsuńOsobiście przeważnie najchętniej lubię gotować w kuchni wszystko co jest z mąki. Jak tylko pamiętam u mnie rodzinie zawsze królowały potrawy z mąki i w sumie na tym zarówno się wychowałam. Aktualnie bardzo chętnie sięgam po przepisy z https://basiazsercem.pl/ gdzie mąka jest głównym składnikiem. W takim przypadku mogę gotować lub wypiekać co tylko zechcę i na co akurat mam ochotę.
OdpowiedzUsuń