Udka w jesiennym klimacie
października 16, 2013
10
bazylia
,
dania obiadowe
,
dżem śliwkowy
,
pieczarki
,
sos sojowy
,
udko z indyka
Składniki:
/5 porcji/
- 5 udek z indyka
- 0,5kg pieczarek
- 4 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowych ;))
- 0,5 szklanki półwytrawnego wina Celebro
- sól, pieprz
- sos sojowy
- Udka myjemy, doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy sosem sojowym i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy mięso z obu stron przez parę minut, aby zamknąć jego pory, a dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
- W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, które również wcześniej doprawiamy sosem sojowym.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy podsmażone mięso, na to wysupujemy pieczarki, a całość zalewamy winem. Na wierzch rozkładamy dżem. Można go rozsmarować lub tylko wyłożyć za pomocą łyżki. Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach przez 60-80 minut.
- Podajemy z purée ziemniaczanym i listkami bazylii.
wspaniałe połączenia smakowe, aż ślinka leci mmm
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna propozycja obiadowa ! poza tym nie ma to jak jesienne smaki ! :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie na poprawę humoru idealne :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny obiadek... kawał porządnego mięsa;)
OdpowiedzUsuńMięsko wygląda mega apetycznie! No i bardzo ciekawy pomysł z dodatkiem powideł
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBardzo interesujący przepis, aż grzech nie wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńPróbuj, próbuj! :)
UsuńNiezwykle apetyczne danie, zamierzam wypróbować ! :D
OdpowiedzUsuńZachęcam! :>
Usuń