Ciasteczka kukurydziane
Ostatnio jestem bardzo nakręcona na ciasteczka (nawet bardziej niż na muffinki), a to chyba za sprawą jesienni i brzydkiej pogody. Miło jest mieć co pochrupać do ciepłego kubka kawy, herbaty czy też mlecznej czekolady. Ten typ ciastek jest zdecydowanie moim faworytem.
Kruche, niezbyt słodkie i proste w wykonaniu. Może i Wy się skusicie?
Składniki:/37 sztuk/
Kruche, niezbyt słodkie i proste w wykonaniu. Może i Wy się skusicie?
Składniki:/37 sztuk/
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sodki
- 1/2 kostki miękkiego masła
Przygotowanie:
- Mąkę kukurydzianą, pszenną oraz proszek mieszamy ze sobą.
- Mikserem ucieramy na gładką masę masło z cukrem. Dodajemy jajka i dalej miksujemy. Stopniowo wsypujemy suche składniki i mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Nabieramy troszkę ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy w odstępach 1,5cm i pieczemy 20 min w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka delikatnie się przyrumienią.
wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCiasteczka zawsze i wszędzie ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :>
UsuńAle pięknie popękane<3
OdpowiedzUsuńTo ich urok :)
Dziękuje :)
UsuńAle ślicznie popękały, chętnie skuszę się na takie ciasteczko :)
OdpowiedzUsuń