26 listopada 2012

Placuszki dyniowe.

Planowałam podzielić się dzisiaj z wami czymś innym, ale niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć, ponieważ szarlotka została...zjedzona! W sumie dobrze, ale była pyszna i chciałam się z Wami nią podzielić, ale obiecuje, że następnym razem łapie natychmiast za aparat,a swoje łakomstwo zostawię na później :)
Póki co musicie zadowolić się delikatnymi placuszkami dyniowymi.

Składniki:
  • 2 jajka 
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka sodki 
  • łyżka cukru brązowego 
  • szczypta soli
  • szklanka puree z dyni 
  • 0,5 szklanki mleka 
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego/maślanki 
  • łyżeczka cynamonu 
  • szczypta imbiru 
dodatkowo:
  • jogurt naturalny
  • miód
  • skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, jogurt/maślankę i puree - miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki i dalej mieszamy. 
  2. Na nagrzaną i natłuszczoną patelnię wykładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron, aż placuszki się zarumienią. 
  3.  Podajemy polane jogurtem, miodem i obsypane skórką pomarańczową. 

 Smacznego :) 



Potrawy rozgrzewające

8 komentarzy:

  1. strasznie żałuję, że nie jestem w posiadaniu dyni..
    wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę ,że jeszcze dyniowo , fajne placuszki ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pulchne i rumiane :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają, chyba się na nie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda, że nie mogę być Pani smakoszem ; < ; d

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym roku minęłam się z "dyniowym szaleństwem", ale w przyszłym na pewno nadrobię zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha. Wszystko co dyniowe, kupuję w ciemno:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...