Sernik
Przez długi czas nie mogłam się ponownie przekonać do serników, a to chyba dlatego, że zbyt dużo zjadłam tych kupnych i całkowicie przesłodzonych. Jednak gdy na stół trafia odwieczny sernik z receptury mojej mamy, babci..to nie mogę mu się oprzeć. Idealnie delikatny i zawsze wyrośnięty (oczywiście pod warunkiem, że nie otwieramy podczas pieczenia piekarnika), a poza tym jest zawsze tak śmiesznie popękany i to lubię najbardziej. Czasami robimy go z dodatkiem rodzynek, czasami z brzoskwiniami z puszki, a czasami taki zwyczajny, jak dzisiaj. Na niedzielę nadaje się idealnie :)
Składniki na nadzienie:
- 1 kg sera (np Wieluński)
- 10 jaj
- 1 kostka masła roślinnego
- 3/4 szklanki cukru
- cały budyń śmietankowy
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na 30 min do lodówki.
- Masło trzeć na pulchną masę, dodać żółtka, proszek, cukier i ser.
- Białka utrzeć na sztywną pianę i wmieszać do wcześniej utartej masy.
- Na spód blachy wykładamy 3/4 wyrobionego ciasta, następnie wylewamy masę serową i wykładamy resztę ciasta np, tworząc wałeczki i układać kratę, lub rozrzucić ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 1h.
Ile jajek! Musi być wyjątkowy :)
OdpowiedzUsuńMasz 100% rację :>
UsuńDomowy najlepszy, z babcinej receptury to już w ogóle;)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :)
Usuńpodziel się, wieki nie jadłam domowego...;)
OdpowiedzUsuńZapraszam następnym razem :>
UsuńDomowy sernik jest najlepszy :) 2 tygodnie temu piekłam na swoją 18 wersję z brzoskwiniami, niebo :) klasyka, ale za to jaka...
OdpowiedzUsuńTeż musiał być pyszny! :)
Usuńtak jest - nie ma to jak domowy sernik z dwukrotnie mielonym serem i owocami......eh.....bez sernika nie wyobrażam sobie soboty w domu :)
OdpowiedzUsuńU mnie też najchętniej jedliby go w każdą sobotę/niedzielę :D
Usuńa na święta w domu musi być z dodatkiem kandyzowanych owoców :) eh....
UsuńPychota! : )
OdpowiedzUsuńSernik to moje ulubione ciasto i zgadzam się - najlepszy jest klasyczny rodzinnej receptury!
Oh widzę, że receptura najlepsza z możliwych co narzute niestety sernik mato dosiebie, że tym lepszy tym bardziej kaloryczny ! Chciałabym nie lubię serników :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, wszystkie, :)
OdpowiedzUsuńAaaale puszysty! Wspaniały, taki domowy najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
E.