2 czerwca 2013

Sernik

Przez długi czas nie mogłam się ponownie przekonać do serników, a to chyba dlatego, że zbyt dużo zjadłam tych kupnych i całkowicie przesłodzonych. Jednak gdy na stół trafia odwieczny sernik z receptury mojej mamy, babci..to nie mogę mu się oprzeć. Idealnie delikatny i zawsze wyrośnięty (oczywiście pod warunkiem, że nie otwieramy podczas pieczenia piekarnika), a poza tym jest zawsze tak śmiesznie popękany i to lubię najbardziej. Czasami robimy go z dodatkiem rodzynek, czasami z brzoskwiniami z puszki, a czasami taki zwyczajny, jak dzisiaj. Na niedzielę nadaje się idealnie :)


Składniki na nadzienie: 
  •  1 kg sera (np Wieluński) 
  • 10 jaj
  • 1 kostka masła roślinnego 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • cały budyń śmietankowy
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 5 łyżek cukru 
  • 5 żółtek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  kostka margaryny 
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na 30 min do lodówki. 
  2. Masło trzeć na pulchną masę, dodać żółtka, proszek, cukier i ser. 
  3. Białka utrzeć na sztywną pianę i wmieszać do wcześniej utartej masy.
  4. Na spód blachy wykładamy 3/4 wyrobionego ciasta, następnie wylewamy masę serową i wykładamy resztę ciasta np, tworząc wałeczki i układać kratę, lub rozrzucić ciasto. 
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h. 

Smacznego! 






17 komentarzy:

  1. Ile jajek! Musi być wyjątkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy najlepszy, z babcinej receptury to już w ogóle;)

    OdpowiedzUsuń
  3. podziel się, wieki nie jadłam domowego...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy sernik jest najlepszy :) 2 tygodnie temu piekłam na swoją 18 wersję z brzoskwiniami, niebo :) klasyka, ale za to jaka...

    OdpowiedzUsuń
  5. tak jest - nie ma to jak domowy sernik z dwukrotnie mielonym serem i owocami......eh.....bez sernika nie wyobrażam sobie soboty w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też najchętniej jedliby go w każdą sobotę/niedzielę :D

      Usuń
    2. a na święta w domu musi być z dodatkiem kandyzowanych owoców :) eh....

      Usuń
  6. Pychota! : )
    Sernik to moje ulubione ciasto i zgadzam się - najlepszy jest klasyczny rodzinnej receptury!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh widzę, że receptura najlepsza z możliwych co narzute niestety sernik mato dosiebie, że tym lepszy tym bardziej kaloryczny ! Chciałabym nie lubię serników :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniki, wszystkie, :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aaaale puszysty! Wspaniały, taki domowy najlepszy :-)

    Z pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...