10 czerwca 2013

Trochę kruche, trochę maślane ciasto z truskawkami

Wiem, że pewnie mówiłam to milion razy, ale uwielbiam kruche ciasta i ogólnie ciasta  z owocami! Nie potrzebują kremów w cieście lub płynącej po brzegach czekolady. Całkowicie wystarczą mi owoce! W końcu trzeba korzystać póki mamy sezon! :)

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 290g masła roślinnego/margaryny 
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta proszku
  • szczypta soli
  •  bułka tarta do posypania ciasta
  • 300g truskawek 
  • 4 łyżki cukru  do posypania truskawek
Przygotowanie:
  1. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Odstawiamy.
  2. Mąkę, cukier puder i sól mieszamy. Dodajemy miękkie masło roślinne i wodę. Energicznie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 połówki. Jedną częścią wylepiamy dno blachy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Posypujemy delikatnie bułką tartą, układamy przygotowane truskawki, posypujemy je cukrem. Z drugiej części ciasta odrywamy małe kawałeczki, delikatnie rozgniatamy dłonią na oprószonym mąką blacie i kładziemy na wierzch ciasta. 
  3. Całość  pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem). Gotowe wystawiamy do ostygnięcia i zajadamy. 

Smacznego :)



 


Truskawkowy zawrót głowy 2013

10 komentarzy:

  1. Ale ładnie wyszło :)
    Musi być słodziutkie
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. kto nie lubi pysznego ciacha z truskawkami ? chyba nikt !! pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przeeepysznie ! Uwielbiam takie, smakują latem :3
    Witaj, dostałaś nominację do LB :3 Zapraszam do siebie po pytania :) http://mieszam-wzruszamsie.blogspot.com/2013/06/nominacje.html

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak, kruche i owoce to duet samowystarczalny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiało być pyszne! Wygląda na takie jak lubię najbardziej, idealnie kruche i maślane :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...