30 grudnia 2014

Pieczone bataty



Kochani, dzisiaj mam dla Was pomysł na szybką przekąskę, która sprawdza się w czasie imprez lub spotkań z przyjaciółmi. Jest to również pyszne dopełnienie do codziennego obiadu. Mam na myśli słodkie ziemniaki- bataty.
Posiadają one najwięcej witaminy E ze wszystkich warzyw. Można w nich znaleźć również witaminę A, beta-karoten, PP. 
Jak dla mnie pieczone są najlepsze i najszybsze w przygotowaniu :)


Składniki:
  • 2 bataty
  • 1/2 cytryny 
  • oliwa z oliwek 
  • 2 łyżeczki rozmarynu 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

  1. Bataty obieramy i kroimy w grubsze paski. Wrzucamy je do miski. Dodajemy oliwę z oliwek, a także przyprawy- wszystko dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wszystkie ziemniaki wysypujemy, skrapiamy dodatkowo cytryną. Rozmieszczamy na całej powierzchni. 
  2. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min, aż się zarumienią.
    Podajemy z ulubioną sałatką, dipem jogurtowym lub jako dodatek do mięsa. 

Smacznego :)



Przekąski Sylwestrowe

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...