Pieczone bataty
Kochani, dzisiaj mam dla Was pomysł na szybką przekąskę, która sprawdza się w czasie imprez lub spotkań z przyjaciółmi. Jest to również pyszne dopełnienie do codziennego obiadu. Mam na myśli słodkie ziemniaki- bataty.
Posiadają one najwięcej witaminy E ze wszystkich warzyw. Można w nich znaleźć również witaminę A, beta-karoten, PP.
Jak dla mnie pieczone są najlepsze i najszybsze w przygotowaniu :)
Składniki:
- 2 bataty
- 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Bataty obieramy i kroimy w grubsze paski. Wrzucamy je do miski. Dodajemy oliwę z oliwek, a także przyprawy- wszystko dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wszystkie ziemniaki wysypujemy, skrapiamy dodatkowo cytryną. Rozmieszczamy na całej powierzchni.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min, aż się zarumienią.
Podajemy z ulubioną sałatką, dipem jogurtowym lub jako dodatek do mięsa.
Uwielbiam je :) Lepsze niż frytki :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! :)
Usuń