14 grudnia 2014

Tarta tatin z pigwą

Z całą pewnością spotkaliście się z tym owocem już parę razy, ale osobiście miałam problem, gdzie mogę go w pełni wykorzystać. Pomocą był dla mnie blog Dominiki. Czasami wystarczy więcej poszukać i znajdzie się rzecz, która jest w danej chwili potrzebna. Z tartą tatin miałam już styczność, ale sama zrobiłam ją pierwszy raz. Ciekawy sposób na podanie ciasta i bardzo nietypowy, więc można zaskoczyć gości :) Smaki są typowo jesienno-zimowe, więc teraz sprawdzi się idealnie!

Składniki:
ciasto:
  • 180g mąki pszennej 
  • 30g cukru pudru
  • 115g masła w temperaturze pokojowej 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie) 
nadzienie:
  • 2 pigwy 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1 laska cynamonu 
  • 5 goździków
  • 1/2 szklanki wody 
  • 5 łyżek cukru 
  •  3 łyżki masła
Przygotowanie:
  1. Do  szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody. Zagniatamy ciasto i odkładamy d
    o lodówki.
  2. Umytą pigwę obieramy i kroimy w ćwiartki. W garnku gotujemy wodę, dodajemy 3 łyżki cukru, wszystkie przyprawy,  a także owoce. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut- pigwa nie może być zbyt miękka! 
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i karmelizujemy 2 łyżki cukru. Następnie przekładamy odsączone owoce i prużymy z obu stron. Tak przygotowaną pigwę przekładamy do formy. Na wierzch układamy rozwałkowane ciasto i staramy się zawinąć brzegi pod owoce. 
  4. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. 
  5. Po upieczeniu formę przykryć talerzem i szybkim ruchem odwrócić ją do góry nogami. Gotowe!

Smacznego :) 



Korzenne przysmaki

1 komentarz:

  1. Wygląda kusząco :)
    A ja pigwy nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...