Babka drożdżowa
Na wszelkie smutki zawsze pomagają domowe wypieki, a przynajmniej tak jest w moim przypadku. Pieczenie pozwala mi się odprężyć, zająć myśli czymś innym, a to ostatnio bardzo się przydaje. Już niedługo święta, więc czas w kuchni będę spędzać pod innym pretekstem i zdecydowanie dłużej, ponieważ trochę rzeczy jest do zrobienia, a następnie do rozwiezienia :)
Może przejdę do babki, ponieważ one pełni dzisiaj główną rolę. Szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Przepis jest podstawowy, więc spokojnie można próbować innych dodatków. Polecam wykorzystać skórkę pomarańczową/ mieszankę przypraw korzennych lub skórkę otartą z cytryny- będzie pysznie :)
Składniki:
- 45g rodzynek
- 40g żurawiny
- 60ml wiśniówki
- 600g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 150g pokrojonego, schłodzonego masła
- 90 g drobnego cukru
- 8g suszonych drożdży/10g świeżych drożdży
- 185ml mleka
- 2 jajka
- cukier puder do posypania wierzchu
- Wsyp rodzynki do małej miseczki i zalej alkoholem. Odstaw, by nasiąkły.
- Do dużej miski przesiej mąkę, sól. Dodaje pokrojone w kawałeczki masło i wcieraj palcami w mąkę, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy drożdże i cukier. Wlewamy mleko i wbijamy jajka. Całość energicznie zagniatamy. Wykładamy ciasto na blat i dalej wyrabiamy tworząc z niego kulę. Do miski wlewamy troszkę oleju, wrzucamy wyrobione ciasto i ruszamy miską tak, aby całe się natłuściło.
- Ciasto odstawiamy na około 1,5h lub do podwojenia objętości pod przykryciem.
- Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, aby uszło z niego powietrze. Dodajemy mieszankę rodzynek z alkoholem i łączymy wszystko ze sobą. Być może będzie trzeba dodać troszkę mąki,a by uzyskać elastyczną masę.
- Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy z niego wałek, aby włożyć do natłuszczonej wcześniej formy.
- Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno być gotowe gdy włożony patyczek, a po wyjęciu będzie słuchy.
- Podajemy oprószone cukrem pudrem,a na rozgrzanie herbatkę z goździkami, suszonymi jabłkami i miodem!
wow ,ale baba , super ci wyszła ;d dawno nie jadłam nic drożdżowego ;p
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz to nadrobić ;)
Usuńjaka fajna, ostatnio zakupiłam nową foremkę na babkę, może wykorzystam Twój przepis na święta Wielkanocne
OdpowiedzUsuńTeż ją wtedy planuję powtórzyć :)
Usuńuwielbiam babki drożdżowe:) pięknie Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuń