16 grudnia 2014

Babka drożdżowa


Na wszelkie smutki zawsze pomagają domowe wypieki, a przynajmniej tak jest w moim przypadku. Pieczenie pozwala mi się odprężyć, zająć myśli czymś innym, a to ostatnio bardzo się przydaje. Już niedługo święta, więc czas w kuchni będę spędzać pod innym pretekstem i zdecydowanie dłużej, ponieważ trochę rzeczy jest do zrobienia, a następnie do rozwiezienia :)  


Może przejdę do babki, ponieważ one pełni dzisiaj główną rolę. Szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Przepis jest podstawowy, więc spokojnie można próbować innych dodatków. Polecam wykorzystać skórkę pomarańczową/ mieszankę przypraw korzennych lub skórkę otartą z cytryny- będzie pysznie :)




Składniki:
  • 45g rodzynek
  • 40g żurawiny
  • 60ml wiśniówki
  • 600g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g pokrojonego, schłodzonego masła
  • 90 g drobnego cukru
  • 8g suszonych drożdży/10g świeżych drożdży
  • 185ml mleka
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania wierzchu 
Przygotowanie:
  1. Wsyp rodzynki do małej miseczki i zalej alkoholem. Odstaw, by nasiąkły.
  2.  Do dużej miski przesiej mąkę, sól. Dodaje pokrojone w kawałeczki masło i wcieraj palcami w mąkę, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy drożdże i cukier. Wlewamy mleko i wbijamy jajka. Całość energicznie zagniatamy. Wykładamy ciasto na blat i dalej wyrabiamy tworząc z niego kulę. Do miski wlewamy troszkę oleju, wrzucamy wyrobione ciasto i ruszamy miską tak, aby całe się natłuściło.
  3. Ciasto odstawiamy na około 1,5h lub do podwojenia objętości pod przykryciem. 
  4. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, aby uszło z niego powietrze. Dodajemy mieszankę rodzynek z alkoholem i łączymy wszystko ze sobą. Być może będzie trzeba dodać troszkę mąki,a by uzyskać elastyczną masę.
  5.  Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy z niego wałek, aby włożyć do natłuszczonej wcześniej formy.
  6. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno być gotowe gdy włożony patyczek, a po wyjęciu  będzie słuchy.
  7. Podajemy oprószone cukrem pudrem,a na rozgrzanie herbatkę z goździkami, suszonymi jabłkami i miodem!

Smacznego :) 



6 komentarzy:

  1. wow ,ale baba , super ci wyszła ;d dawno nie jadłam nic drożdżowego ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka fajna, ostatnio zakupiłam nową foremkę na babkę, może wykorzystam Twój przepis na święta Wielkanocne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ją wtedy planuję powtórzyć :)

      Usuń
  3. uwielbiam babki drożdżowe:) pięknie Ci wyszła:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...