27 grudnia 2014

Pomarańczowe muffinki z makiem

Kochani, przez ostatnie dni  siedziałam cicho, ponieważ w czasie tych paru świątecznych chwil chciałam odpocząć. Oprócz tego, przygotowania do świąt też zajmują trochę czasu, ale o tym pewnie sami doskonale wiecie. U Was również było raczej spokojnie w kwestii blogowania, więc z pewnością mnie zrozumiecie ;) 
Po pysznym jedzeniu przyszedł czas na podzielenie się z Wami tym wszystkim. Oczywiście, przyjemności będą dozowane, ale mam nadzieję, że przypadną do gustu. Na pierwszy ogień idą muffinki. Są bardzo aromatyczne za sprawką kandyzowanej skórki z pomarańczy, więc wpisujące się idealnie w grudniowy klimat. Zdjęcia wykonywał ktoś inny (za co ponownie bardzo dziękuję).

Składniki: 
  • 120g masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 
  • 190g mąki pszennej
  •  2 jajka
  • 3/4 łyżeczki sodki 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy 
  • 3 łyżki maku 
lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2-3 łyżki wody 
 Przygotowanie:
  1. Masło i cukier ucieramy przy pomocy miksera. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Możliwe, iż ciasto będzie wyglądać na zważone, ale w rezultacie nic złego się z nim nie stanie! Dodajemy skórkę z pomarańczy, a także mak i dalej ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę połączoną z sodką i łączymy z masą za pomocą drewnianej łyżki lub na wolnych obrotach przy użyciu miksera. Jeśli masa będzie zbyt gęsta wlewamy mleko i mieszamy.
  2. Szykujemy 9 papilotek. Każdą napełniamy do 3/4 wysokości i wyrównujemy. Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. 
  3. Po wystudzeniu dekorujemy je lukrem i obsypujemy pozostałym makiem. 

Smacznego :)




Wigilia 2014

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...