Muffiny podwójnie kakowe i kruche ciasteczka

Kochani, jak Wasze nastroje po wczorajszej zabawie? Nowy Rok przywitaliście w domu, na górskim stoku, domówce, a może przed sceną koncertową? Ja bawiłam się na domówce, gdzie miałam przy sobie bliskie mi osoby. Chociaż pogoda nie była zbyt sprzyjająca, sztuczne ognie oglądaliśmy na dworze, a tym samym tam odbywało się nasze odliczanie.

Jak zawsze każdy przynosił coś od siebie. Ja postawiłam na muffinki, które chyba każdemu przypadły do gustu, więc bardzo mnie to ucieszyło! Mam nadzieję, że Wam również się spodobają i zagoszczą na Waszych stołach! 


Kochani, chciałabym, żeby ten rok był dla Was pełen pozytywnych niespodzianek. Żebyście wytrwali w swoich postanowieniach i założeniach (jeśli w ogóle je robicie). Niech uśmiech gości na Waszej twarzy przez cały czas! :)

 Składniki:
na muffiny:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • ½  łyżeczki sodki 
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru   
  •  ½ szklanki mleka
  • ½  szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
na krem kakaowy: 
  • 210g masła roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 soku z pomarańczy
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
na kruche ciasteczka:
  • 84g masła roślinnego 
  • 1 żółtko
  • 25g cukru
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • 1/3 paczki cukru waniliowego 
  • ½ łyżeczki sodki 
  • 100g mąki krupczatki 
  • 67g mąki pszennej
Przygotowanie kruchych ciasteczek:
  1. Wszystkie składniki na ciastka wrzucamy do miseczki i energicznie zagniatamy. W razie potrzeby można podsypywać je mąką pszenną. Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Dzielimy ciasto na pół. Rozwałkowujemy na grubość 3mm i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Każde ciastko smarujemy białkiem. Tak przygotowane pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Gotowe odkładamy do wystudzenia.
Przygotowanie muffinek:
  1. Mąkę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną i sól umieścić w jednym naczyniu i zmieszać ze sobą. 
  2. Jajka roztrzepać. Do masy jajecznej dodajemy mleko, sok, olej i jogurt- porządnie ze sobą łączymy.
  3. Mokre składniki wlewamy partiami do suchych - całość mieszamy za pomocą łyżki lub widelca, żeby nie było grudek.
  4. Papilotki rozkładamy w formie, a następnie wypełniamy je do  ¾  wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. 
Przygotowanie kremu i dekoracja:
  1. W misce miksera zmiksować masło do puszystości. Dodać kakao, mleko i dalej miksować. Na sam koniec przesiewamy cukier puder i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  2.  Schłodzone muffiny dekorujemy kakaowym kremem przez nałożenie go do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie gwiazdki. Każdą muffinke możemy dodatkowo ozdobić kruchymi ciasteczkami.

Smacznego :)


Przekąski Sylwestrowe

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger