22 grudnia 2014

Ślimaczki kakaowo-migdałowe

Kochani, jak idą przygotowania? Makaron zrobiony? Mak zmielony? Prezenty zapakowane?  A może zdecydowaliście się dać komuś coś zrobionego samodzielnie? Według mnie taki dodatek do prezentu jest najlepszy i mnie najbardziej cieszy :)W tamtym roku zdecydowałam się na ciastka, a także kremy. Podobnie było dwa lata temu i tak też będzie tym razem. Ciasteczka i muffinki sprawdzają się za każdym razem. Dzisiaj proponuję Wam 'ślimaczki', których sam widok wywołuje uśmiech na twarzy obdarowanego. Nie są zbyt słodkie, więc można się śmiało częstować.

Składniki:
  • 300g mąki pszennej 
  • 130g margaryny Palna spółki Bielmar
  • 50g drobnego cukru 
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 
  • 1 opakowanie cukru migdałowego 
Przygotowanie:
  1.  Mąkę, masło, cukier, proszek oraz żółtka umieszczamy w misce i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i cynamon, a drugą łączymy z cukrem migdałowym. 
  2. Rozwałkowujemy obie masy, układamy jedna na drugiej i zawijamy. Powstały rulon zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie tniemy go na kawałki o grubości 5 milimetrów.
  3. Gotowe ciasteczka przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.  Podajemy po wystudzeniu- szklanka mleka sprawdzi się idealnie.

Smacznego :)



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...