Ślimaczki kakaowo-migdałowe
Kochani, jak idą przygotowania? Makaron zrobiony? Mak zmielony? Prezenty zapakowane? A może zdecydowaliście się dać komuś coś zrobionego samodzielnie? Według mnie taki dodatek do prezentu jest najlepszy i mnie najbardziej cieszy :)W tamtym roku zdecydowałam się na ciastka, a także kremy. Podobnie było dwa lata temu i tak też będzie tym razem. Ciasteczka i muffinki sprawdzają się za każdym razem. Dzisiaj proponuję Wam 'ślimaczki', których sam widok wywołuje uśmiech na twarzy obdarowanego. Nie są zbyt słodkie, więc można się śmiało częstować.
Składniki:
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 130g margaryny Palna spółki Bielmar
- 50g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukru migdałowego
- Mąkę, masło, cukier, proszek oraz żółtka umieszczamy w misce i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i cynamon, a drugą łączymy z cukrem migdałowym.
- Rozwałkowujemy obie masy, układamy jedna na drugiej i zawijamy. Powstały rulon zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie tniemy go na kawałki o grubości 5 milimetrów.
- Gotowe ciasteczka przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Podajemy po wystudzeniu- szklanka mleka sprawdzi się idealnie.
jakie ładne zawijaski :)
OdpowiedzUsuńWesołych!
Bardzo dziękuję, Tobie również Kasiu :)
Usuńświąteczne pyszności!
OdpowiedzUsuń