11 grudnia 2014

Krem z zielonego groszku

Mam wrażenie, że za każdym razem, kiedy polecam Wam zupę krem podkreślam jej niezwykłość. Dzieje się tak, ponieważ nie ma szybszych zup w przygotowaniu i jeszcze tak sycących! Dzisiaj w roli głównej mamy zielony groszek. Długo leżał w zamrażalniku, ale w końcu doczekał się debiutu w mojej kuchni. Mam nadzieję, że przypadanie Wam do gustu i rozgrzeje w chłodne popołudnia :)

Niedawno dostałam wielką paczkę z przysmakami od firmy Wasa, więc je również postanowiłam tutaj wykorzystać. Pasują idealnie.

Składniki
  • litr wywaru warzywnego 
  • 650g mrożonego groszku 
  • 1 cebula
  • masło 
  • sól, cukier, cytryna 
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy litr wywaru warzywnego. 
  2. Do rondla wrzucamy groszek, posiekaną cebulę i całość dusimy z odrobiną masła na wolnym ogniu. 
  3. Do wywaru przekładamy groszek i gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Po wystudzeniu zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy solą, cukrem i dodajemy 2 łyżki cytryny. Ponownie gotujemy. Podajemy z jogurtem naturalnym i kiełkami lucerny. 

Smacznego! :)



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...