Krem z zielonego groszku
Mam wrażenie, że za każdym razem, kiedy polecam Wam zupę krem podkreślam jej niezwykłość. Dzieje się tak, ponieważ nie ma szybszych zup w przygotowaniu i jeszcze tak sycących! Dzisiaj w roli głównej mamy zielony groszek. Długo leżał w zamrażalniku, ale w końcu doczekał się debiutu w mojej kuchni. Mam nadzieję, że przypadanie Wam do gustu i rozgrzeje w chłodne popołudnia :)
Niedawno dostałam wielką paczkę z przysmakami od firmy Wasa, więc je również postanowiłam tutaj wykorzystać. Pasują idealnie.
Składniki
Niedawno dostałam wielką paczkę z przysmakami od firmy Wasa, więc je również postanowiłam tutaj wykorzystać. Pasują idealnie.
Składniki
- litr wywaru warzywnego
- 650g mrożonego groszku
- 1 cebula
- masło
- sól, cukier, cytryna
- Przygotowujemy litr wywaru warzywnego.
- Do rondla wrzucamy groszek, posiekaną cebulę i całość dusimy z odrobiną masła na wolnym ogniu.
- Do wywaru przekładamy groszek i gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Po wystudzeniu zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy solą, cukrem i dodajemy 2 łyżki cytryny. Ponownie gotujemy. Podajemy z jogurtem naturalnym i kiełkami lucerny.
Wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńostatnio jadłam pyszny krem groszkowy, teraz u Ciebie.. też muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :>
Usuń