1 grudnia 2014

Babka piaskowo-waniliowa

Kochani, nastał  długo wyczekiwany (przynajmniej przeze mnie) miesiąc. Oczywiście, nie podoba mi się cała idea noszenia grubej kurtki, szalika, czapki, rękawiczek itd., ale lubię to zamieszania dotyczące zbliżających się świąt. Jednak śmieszy mnie zimowy nastrój, który panuje w sklepach od połowy listopada. W połowie grudnia już mogę to zaakceptować, więc jeszcze poczekam te 14 dni :)
Świąteczne wypieki już są w przygotowaniu. W każdy weekend próbuję nowych rzeczy, żeby przed świętami mieć dokładną listę słodkości wartych zrobienia :) Od zeszłego roku- 25.12 pojawia się u nas babka, więc testuje przepisy również na ten wypiek. Poniższa pasuje na co dzień  i od święta.


Składniki:
  • 400g mąki
  • 1 łyżeczka kardamonu 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 185g miękkiego masła
  • 60g cukru 
  • 2 laski wanilii przekrojone wzdłuż na pół 
  • 4 jajka
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • 1 szklanka mleka (2% lub 3,2%)
Przygotowanie:
  1. Mąkę mieszamy z kardamonem, proszkiem i solą. 
  2. Ucieramy masło z cukrem. Gdy masa będzie gładka dodajemy ziarenka z lasek wanilii. Stopniowo wbijamy po jednym jajku. Wlewamy sok cytrynowy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy porcję mąki na przemian z porcją mleka. Ucieramy do momentu, aż składniki się połączą.
  3. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem formę. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut lub do momentu 'suchego patyczka'. 
  4. Gotowe ciasto studzimy. Następnie wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego :) 




10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...