Placuszki z dyniowym puree


Upragniony weekend się rozpoczął, ale nie będzie należał do najlżejszych w związku z czym na dobry początek placuszki. Nie byle jakie, bo z domowym, gęstym  puree. Przepis znalazłam u Miss Disorderly, jednak zmodyfikowałam go delikatnie. Uwierzcie mi, że wyszły niezwykle puszyste, a do takie obłożone suszoną żurawiną, posypane cukrem pudrem i posmarowane duszonymi jabłkami z dodatkiem miodu - cudo!

Składniki:
  • 2 jajka 
  • 220g jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki otrębów/ płatków owsianych 
  • 1,5 łyżeczki sodki 
  • suszona żurawina
  •  3 jabłka 
  • 2 łyżki miodu
  • goździk
  • cukier puder
Przygotowanie:
  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. 
  2. Do żółtek dodajemy jogurt, a następnie puree.  Następnie wsypujemy składniki suche i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Na koniec dodajemy ubite białko i ponownie mieszamy. Odstawiamy.
  3. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie wodą. Dodajemy miód  oraz goździka i dusimy około 15 min. 
  4. Placuszki smażymy  na rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Po usmażeniu dekorujemy duszonymi jabłkami, żurawiną oraz cukrem pudrem i zajadamy.

Smacznego 





Naleśnikowa Sobota 2 Dyniowe przysmaki  
 

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger