Placuszki z dyniowym puree
Składniki:
- 2 jajka
- 220g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/3 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki otrębów/ płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki sodki
- suszona żurawina
- 3 jabłka
- 2 łyżki miodu
- goździk
- cukier puder
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
- Do żółtek dodajemy jogurt, a następnie puree. Następnie wsypujemy składniki suche i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Na koniec dodajemy ubite białko i ponownie mieszamy. Odstawiamy.
- Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie wodą. Dodajemy miód oraz goździka i dusimy około 15 min.
- Placuszki smażymy na rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Po usmażeniu dekorujemy duszonymi jabłkami, żurawiną oraz cukrem pudrem i zajadamy.
Porywam je:D
OdpowiedzUsuńale wyrośnięte! :)) pyszny początek dnia!
OdpowiedzUsuńpyszne! piękne, może ten weekend nie będzie najagorszy..tego życzę:)
OdpowiedzUsuńFajnie puchate :-) Z takimi placuszkami weekend na pewno będzie udany!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł
OdpowiedzUsuńFAJNE TE TWOJE PLACUSZKI <3
OdpowiedzUsuń