Jaglanka herbaciana
Rano obudziłam się z potwornym bólem głowy, więc miałam pretekst, żeby zostać w domu i faktycznie zająć się czymś pożytecznym. Postanowiłam wykorzystać ten fakt (a tym samym słońce) i podzielić się z Wami pomysłem na śniadanie, które ostatnio pojawia się u mnie regularnie. Wyczytałam w mądrych źródłach, że rano zawsze powinno się jeść coś ciepłego- może to być owsianka, kasza, jajko, kleik ryżowy, zupa krem itd., ale najważniejsze, żebyśmy się rozgrzali- szczególnie w tym okresie. Już parę razy słyszałam o takim wykorzystaniu herbaty i postanowiłam sama sprawdzić jaki będzie efekt. Rewelacyjny!
Składniki:
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka herbaty(czarna lub zielona)
- szczypta soli
- 2 goździki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1-2 łyżki miodu
- 1 pigwa
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki wody
- cynamon
- migdały
- żurawina
- miód
- Na patelnię wsypujemy kaszę jaglaną i przyprawy. Prażymy na małym ogniu kilka minut.Kaszę z goździkami, przekładamy do rondelka, zalewamy szklanką herbaty i gotujemy na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie.
- W drugim rondelku prużymy pokrojoną w kostkę pigwę z dodatkiem miodu i cynamonu. Gotowe owoce przekładamy do miseczki. Następnie kładziemy warstwę kaszy, a na górze układamy migdały, żurawinę i miód. Zajadamy póki ciepłe :)
ciekawe smaki:)
OdpowiedzUsuńNa herbacie robiłam jedynie owsiankę, czas spróbować z ukochaną jaglaną :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, z kaszą jaglaną jeszcze nie robiłam herbacianego deseru, ale inne owszem, polecam też rooibosa.
OdpowiedzUsuń