8 grudnia 2014

Jaglanka herbaciana

Rano obudziłam się z potwornym bólem głowy, więc miałam pretekst, żeby zostać w domu i faktycznie zająć się czymś pożytecznym. Postanowiłam wykorzystać ten fakt (a tym samym słońce) i podzielić się z Wami pomysłem na śniadanie, które ostatnio pojawia się u mnie regularnie. Wyczytałam w mądrych źródłach, że rano zawsze powinno się jeść coś ciepłego- może to być owsianka, kasza, jajko, kleik ryżowy, zupa krem itd., ale najważniejsze, żebyśmy się rozgrzali- szczególnie w tym okresie. Już parę razy słyszałam o takim wykorzystaniu herbaty i postanowiłam sama sprawdzić jaki będzie efekt. Rewelacyjny!

Składniki:
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka herbaty(czarna lub zielona)
  • szczypta soli
  • 2 goździki 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 łyżeczki imbiru 
  • 1-2 łyżki miodu 
do podania:
  •  1 pigwa 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/3 szklanki wody 
  • cynamon 
  • migdały
  • żurawina 
  • miód 
Przygotowanie
  1. Na patelnię wsypujemy kaszę jaglaną i przyprawy. Prażymy na małym ogniu kilka minut.Kaszę z goździkami, przekładamy do rondelka, zalewamy szklanką  herbaty i gotujemy na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie.
  2. W drugim rondelku prużymy pokrojoną w kostkę pigwę z dodatkiem miodu i cynamonu. Gotowe owoce przekładamy do miseczki. Następnie kładziemy warstwę kaszy, a na górze układamy migdały, żurawinę i miód. Zajadamy póki ciepłe :)

Smacznego! 



3 komentarze:

  1. Na herbacie robiłam jedynie owsiankę, czas spróbować z ukochaną jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, z kaszą jaglaną jeszcze nie robiłam herbacianego deseru, ale inne owszem, polecam też rooibosa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...