19 stycznia 2014

Tarta z bezą

Pogoda lubi płatać  figle. Ciężko zrobić cokolwiek, a już najtrudniej dobre zdjęcia. Wypieki zaczęłam robić wieczorem z nadzieją, że w dziennym świetle będę mogła je pięknie uwiecznić, ale okazało się to trudniejszym zadaniem. Mam jednak nadzieję, że nie jest tak źle.
Co do ciasta- pierwszy raz robiłam tartę bez brzegów, bez kruszonki lub nawet kratki z ciasta. Górę pozostawiłam bez niczego- z bezą. I muszę Wam powiedzieć, że było warto. Z początku wierzch jest chrupiący, a już po chwili rozpływamy się w lekkości i słodkości nadzienia. Oby taki opis Was zachęcił :)

Składniki:
/inspiracja/
spód:
  • 150g mąki
  • 70g masła roślinnego 
  • 0,5 łyżeczki sodki 
  • 25g cukru 
  • 3 żółtka 
jabłka:
  • 6 jabłek 
  • 5 łyżek cukru z cynamonem
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
beza:
  • 3 białka
  • 100g cukru 
  • szczypta soli  

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na  spód wrzucamy do jednej miski i energicznie zagniatamy. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki. 
  2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnuszka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Po 10 minutach dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę. Należy najpierw wysmarować ją masłem i obsypać bułką tartą. Nakłuwamy spód i wykładamy jabłka. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
  4. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Na koniec dodajemy cukier i dalej miksujemy. Wyjmujemy podpieczone ciasto i wykładamy na wierzch białka. Pieczemy dalej przez 30 minut.

Smacznego :)

 

3 komentarze:

  1. Mniam ... uwielbiam taką tartą. Aż ślinka cieknie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta, jabłka i beza no mniami !! Koniecznie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...