Tarta krucho-drożdżowa
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 100 masła roślinnego
- 1/2 łyżki śmietany
- 50g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 5 średnich jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier
- 60g masła roślinnego, roztopionego
- 100g mąki pszennej
- 40g cukru
- Drożdże rozrabiamy z cukrem, śmietaną i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone masło i drożdże. Zagniatamy i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy z cytryną, cynamonem i cukrem.
- Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą w jednolitą masę.
- Wyrośnięty ciastem wylepiamy wcześniej przygotowaną formę- należy wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Wykładamy jabłka i dodajemy kruszonkę na sam wierzch.
- Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.
ciasto drożdżowe , kruszonka, a w środku jabłka -nic więcej do szczęścia tu nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :) Chociaż gałka lodów też nie byłaby złą opcją :>
Usuńświetna:)
OdpowiedzUsuńCiasto idealnie na mroźny weekend, do kawy, herbaty, do zjedzenia pod kocem :)
OdpowiedzUsuńDobra propozycja :D
UsuńTakiej Tary jeszcze nie jadłem - więc przepis zapisuje i będzie robiony ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :>
Usuń