25 stycznia 2014

Tarta krucho-drożdżowa

Weekend rozpoczęty, więc może będziemy mieli ochotę posiedzieć chwilkę w kuchni i zrobić przyjemność bliskim? Ja taką tartę upiekłam dla babci i dziadka i chyba byli zadowoleni. Dodatkowo zrobiłam jedną mini tartę na próbę i taka wersja bardzo mi się spodobała, więc z chęcią, to powtórzę- jak tylko zakupię własne kokilki. Tymczasem zostawiam Was z ciachem, a jutro kolejna niespodzianka :)

Składniki:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 100 masła roślinnego 
  • 1/2 łyżki śmietany 
  • 50g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
jabłka:
  • 5 średnich jabłek 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • cukier 
kruszonka:
  •  60g masła roślinnego, roztopionego
  • 100g mąki pszennej
  • 40g cukru
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozrabiamy z cukrem, śmietaną i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone masło i drożdże. Zagniatamy i czekamy, aż podwoi swoją objętość. 
  3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy z cytryną, cynamonem i cukrem. 
  4. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą w jednolitą masę. 
  5. Wyrośnięty ciastem wylepiamy wcześniej przygotowaną formę- należy wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Wykładamy jabłka i dodajemy kruszonkę na sam wierzch. 
  6. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.

Smacznego :)







8 komentarzy:

  1. ciasto drożdżowe , kruszonka, a w środku jabłka -nic więcej do szczęścia tu nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie :) Chociaż gałka lodów też nie byłaby złą opcją :>

      Usuń
  2. Ciasto idealnie na mroźny weekend, do kawy, herbaty, do zjedzenia pod kocem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej Tary jeszcze nie jadłem - więc przepis zapisuje i będzie robiony ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...