Polędwica w pomarańczowej glazurze
Ostatnio było tylko o słodkim, więc dzisiaj coś pomiędzy :) Tak dobrej polędwicy już dawno nie jadłam. Jest to jej zupełnie inna wersja i z pewnością pojawi się na naszym stole jeszcze parę razy. Mam nadzieję, że taka opcja Wam również posmakuje :)
Składniki:/inspiracja "Potęga warzyw"/
Składniki:/inspiracja "Potęga warzyw"/
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki kminku
- szczypta cynamonu
- szczypta chilli
- 700g polędwicy wieprzowej
- 1 łyżka oleju
- 4 średnie ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
- 2 średnie jabłka pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina Celebro
- 1 łyżka i ch masła
- W dużym naczyniu mieszamy sok pomarańczowy, miód, kminek,cynamon i chilli. Dodajemy mięso i obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny i przekładamy co jakiś czas.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso z obu stron przez 5 minut. Przenosimy na talerz.
- Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki, cebulę, marchew, jabłko, sól i wlewamy wino. Mięso układamy na warzywach, smarujemy marynatą.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut.
- Mięso przenosimy na deskę, kroimy w grube plastry i podajemy z przygotowanymi warzywami.
Muszę to wypróbować-pysznie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńZachęcam :>
Usuń