4 stycznia 2014

Polędwica w pomarańczowej glazurze

Ostatnio było tylko o słodkim, więc dzisiaj coś pomiędzy :) Tak dobrej polędwicy już dawno nie jadłam. Jest to jej zupełnie inna wersja i z pewnością pojawi się na naszym stole jeszcze parę razy. Mam nadzieję, że taka opcja Wam również posmakuje :)

Składniki:/inspiracja "Potęga warzyw"/

  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1/2 łyżeczki kminku 
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta chilli 
  • 700g polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżka oleju 
  • 4 średnie ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 
  • 2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 średnie jabłka pokrojone w kostkę 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina Celebro 
  • 1 łyżka i ch masła 
Przygotowanie:
  1. W dużym naczyniu mieszamy sok pomarańczowy, miód, kminek,cynamon i chilli. Dodajemy mięso i obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny i przekładamy co jakiś czas.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso z obu stron przez 5 minut. Przenosimy na talerz.
  3. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki, cebulę, marchew, jabłko, sól i wlewamy wino. Mięso układamy na warzywach, smarujemy marynatą. 
  4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. 
  5. Mięso przenosimy na deskę, kroimy w grube plastry i podajemy z przygotowanymi warzywami. 

Smacznego :)





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...