Serce jogurtwo-pomarańczowe

Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznego ciasta. Jest delikatnie wilgotne, smakuje niczym babka piaskowa i co najważniejsze robi się je w mgnieniu oka. Kolejnym plusem jest to, iż zrobiony jest na bazie jogurtów naturalnych, a to powoduje, że jest jeszcze delikatniejsze :)
Miałam zrobić z kremem, jak sugeruje Zosia, ale jednak postawiłam wyłącznie na cukier puder. Zachęcam Was  do pieczenia! :)

Składniki:
/inspiracja/
  • 500 g mąki
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • otarta skórka z 2 pomarańczy + sok
 Przygotowanie:
  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z pomarańczy, otartą skórkę, olej a na końcu jogurt. Delikatnie mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z sodą. Całość mieszamy drewnianą łyżką. 
  2. Gotową masę przelewamy do formy- użyłam silikonowej, którą wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. 
  3. Pieczemy w 160 stopniach przez 50-60minut. Upieczone studzimy na kratce. 

Smacznego :)




11 komentarzy:

  1. Jakie puszyste i wygląda na delikatne. Bardzo fajne to serduszkowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dość, że to ciasto zachwyca wyglądem, to jeszcze musi obłędnie smakować! uwielbiam jogurtowe wypieki :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię jogurtowe ciasta, są takie lekkie w smaki i puszyste! :) na serducho bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. makelifeeasier? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładanie, podałam w linku przy przepisie źródło ;)

      Usuń
  5. Ach, raz zrobiłam podobne ciasto (zamiast skórki z pomarańczy dodałam cytrynową) i rzeczywiście - znika w oka mgnieniu, czysta magia! ;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Asia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, ale nie wyszło tak jak na zdjęciu. Albo w przepisie jest za dużo mąki albo czegoś za mało. Wyszło jak guma i ciężko było wymieszać w misie. Wg mnie jest za mało mokrych składników.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger