Serce jogurtwo-pomarańczowe
Miałam zrobić z kremem, jak sugeruje Zosia, ale jednak postawiłam wyłącznie na cukier puder. Zachęcam Was do pieczenia! :)
Składniki:
/inspiracja/
- 500 g mąki
- 160 g cukru
- 2 jajka
- 500 g jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- otarta skórka z 2 pomarańczy + sok
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z pomarańczy, otartą skórkę, olej a na końcu jogurt. Delikatnie mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z sodą. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
- Gotową masę przelewamy do formy- użyłam silikonowej, którą wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą.
- Pieczemy w 160 stopniach przez 50-60minut. Upieczone studzimy na kratce.
uwielbiam jogurtowe ciasta!
OdpowiedzUsuńTo coś nas łączy! :D
UsuńJakie puszyste i wygląda na delikatne. Bardzo fajne to serduszkowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńnie dość, że to ciasto zachwyca wyglądem, to jeszcze musi obłędnie smakować! uwielbiam jogurtowe wypieki :-))
OdpowiedzUsuńZapraszam częściej i dziękuje :)
Usuńbardzo lubię jogurtowe ciasta, są takie lekkie w smaki i puszyste! :) na serducho bym się skusiła ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, zapraszam na kawałeczek ;)
Usuńmakelifeeasier? :>
OdpowiedzUsuńDokładanie, podałam w linku przy przepisie źródło ;)
UsuńAch, raz zrobiłam podobne ciasto (zamiast skórki z pomarańczy dodałam cytrynową) i rzeczywiście - znika w oka mgnieniu, czysta magia! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Asia :)
Zrobiłam, ale nie wyszło tak jak na zdjęciu. Albo w przepisie jest za dużo mąki albo czegoś za mało. Wyszło jak guma i ciężko było wymieszać w misie. Wg mnie jest za mało mokrych składników.
OdpowiedzUsuń