Owsianka na rozgrzanie!

Za oknami panuje przeraźliwy mróz, więc nie ma mowy, żebym wyszła z domu bez ciepłego śniadania, które da mi dużo siły! Jednym z takich rozgrzewających cudów, jest ukochana owsianka na mleku. Dzisiaj z dodatkiem jabłek i cytrusów. Takie posiłki mogłyby trwać, jak najdłużej :)

Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 jabłko 
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 łyżki rodzynek sułtańskich 
  • migdały 
Przygotowanie:
  1. Do zagotowanego mleka wsypujemy płatki owsiane i gotujemy około 10 min na wolnym ogniu, aż powstanie nam kremowa konsystencja. Na sam koniec wsypujemy rodzynki- należy je wcześniej wypłukać. Całość odstawiamy na około 2 minuty, aby owsianka mogła "dojść" do siebie. 
  2. Jabłko obieramy, kroimy w plasterki i prużymy razem z miodem i sokiem pomarańczowym do miękkości. 
  3. Do miseczki wykładamy jabłka, płatki owsiane, a wierzch posypujemy migdałami- jeśli lubicie bardziej słodkie śniadania, to wierzch można oblać dodatkową porcją miodu/syropu klonowego. 
*Jeżeli owsianka wyszła za gęsta, dolewam do niej odpowiednią ilość mleka i dokładnie mieszam- już po wyłączeniu gazu. Jeśli zaś podczas gotowania okaże się zbyt rzadka- dorzucam po łyżeczce płatków i gotuję ją chwilę dłużej, aż osiągnie satysfakcjonującą według mnie konsystencję. Wszystko zależy od was. 

Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. taka wersja owsianki jak najbardziej mi odpowiada, rozgrzanie i pyszny smak -gwarantowane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. owsiankę jadam średnio co dwa dni, lubię z nią eksperymentować, chętnie wypróbuję Twoją wersję.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna jest taka niewymieszana, można wtedy łączyć sobie dowolny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że ktoś jeszcze taką docenia bo zazwyczaj słyszę samo narzekanie :<

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger