Naleśniki według Gordona Ramsay'a- najlepsze!
Na początku bałam się, że nic z tego nie wyjdzie, ponieważ ciasto było dziwnie rzadkie, ale właśnie takie ma być! Wszystkie proporcje są idealnie wymierzone! :)
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 25g roztopionego masła
- 140g mąki pszennej
- sól
- W miseczce łączymy wszystkie składniki.Odstawiamy na 10 minut.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy cieniutkie naleśniki na wolnym ogniu. Na następne porcje ciasta można używać oliwy z oliwek wymiennie z masłem.
- Gotowe naleśniki faszerujemy ulubionymi dodatkami. U mnie był to ser wieluński wymieszany z bieluchem i doprawiony cukrem waniliowym, a całość ozdobiłam musem truskawkowym.
świetnie wyglądają, bardzo lubię naleśniki więc pewnie by mi smakowały w takiej wersji:d
OdpowiedzUsuńJestem tego w 100% pewna :)
Usuńjej, wyglądają tak delikatnie! ta odrobina masła może zdziałać cuda tzn. zupełnie odmieni smak naleśnika jak i strukturę pewnie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Naleśniki są delikatniejsze, pięknie się rumienią i boki nie są wysuszone :)
Usuńccudowne!
OdpowiedzUsuńZgadzam się- naleśniki z masłem są magiczne :) zupełnie inne niż takie zwyczajne ;)
OdpowiedzUsuńAż nabrałam ochoty na takie pyszności, chociaż naleśniki u mnie ostatnio nadzwyczaj często się pojawiają, w różnych formach, z różnych mąk i to w nich najbardziej kocham <3
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100%, naleśniki pod każdą postacią są pyszne :)
UsuńPowiem, że robiłem dużo naleśników z różnych przepisów. Moje najważniejsze spostrzeżenie jest takie, że najważniejsza w naleśnikach jest mąka. Już nie raz robiąc naleśniki z mojego etatowego przepisu, ale innej mąki niż zwykle naleśniki nie wychodziły takie jakie powinny.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą. Każda mąką nadaje ciastu inną konsystencję i oczywiście inny smak. Metodą prób i błędów zawsze uda się stworzyć coś pysznego i innego :>
Usuń