30 stycznia 2014

Naleśniki według Gordona Ramsay'a- najlepsze!

 Próbowałam już wielu przepisów na naleśniki, ale za każdym razem czegoś mi w nich brakowało. Były pyszne, ale nigdy nie smakowały mi tak, jak te zrobione przez moją mamę. Dzisiaj zdobyłam klucz do sukcesu- masło. Mam nadzieję, że nie macie oporu i nie boicie się jakiś śmiesznych kalorii i stworzycie dla siebie i swoich bliskich taki obiad.


Na początku bałam się, że nic z tego nie wyjdzie, ponieważ ciasto było dziwnie rzadkie, ale właśnie takie ma być! Wszystkie proporcje są idealnie wymierzone! :)



Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka 
  • 25g roztopionego masła
  • 140g mąki pszennej 
  • sól
Przygotowanie:
  1. W miseczce łączymy wszystkie składniki.Odstawiamy na 10 minut. 
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy cieniutkie naleśniki na wolnym ogniu. Na następne porcje ciasta można używać oliwy z oliwek wymiennie z masłem. 
  3. Gotowe naleśniki faszerujemy ulubionymi dodatkami. U mnie był to  ser wieluński wymieszany z bieluchem i doprawiony cukrem waniliowym, a całość ozdobiłam musem truskawkowym.

Smacznego :) 




10 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają, bardzo lubię naleśniki więc pewnie by mi smakowały w takiej wersji:d

    OdpowiedzUsuń
  2. jej, wyglądają tak delikatnie! ta odrobina masła może zdziałać cuda tzn. zupełnie odmieni smak naleśnika jak i strukturę pewnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Naleśniki są delikatniejsze, pięknie się rumienią i boki nie są wysuszone :)

      Usuń
  3. Zgadzam się- naleśniki z masłem są magiczne :) zupełnie inne niż takie zwyczajne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż nabrałam ochoty na takie pyszności, chociaż naleśniki u mnie ostatnio nadzwyczaj często się pojawiają, w różnych formach, z różnych mąk i to w nich najbardziej kocham <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą w 100%, naleśniki pod każdą postacią są pyszne :)

      Usuń
  5. Powiem, że robiłem dużo naleśników z różnych przepisów. Moje najważniejsze spostrzeżenie jest takie, że najważniejsza w naleśnikach jest mąka. Już nie raz robiąc naleśniki z mojego etatowego przepisu, ale innej mąki niż zwykle naleśniki nie wychodziły takie jakie powinny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą. Każda mąką nadaje ciastu inną konsystencję i oczywiście inny smak. Metodą prób i błędów zawsze uda się stworzyć coś pysznego i innego :>

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...