13 stycznia 2014

Kukurydziane muffiny z niespodzianką

W weekend odbyło się bardzo szybkie, ale smaczne pieczenie. Dawno chciałam zrobić takie muffinki i udało się. Na drugie śniadanie sprawdziły się idealnie :)
Oczywiście jeśli nie lubicie rodzynek/ żurawiny, to ich nie dodawajcie lub jeśli chcecie kogoś poczęstować i nie jesteście pewni, czy dana osoba zje taki wymysł, to najlepiej zrobić parę babeczek bez bakalii. Dzięki temu nikt nie będzie się męczył wybierając je z ciasta! ;)

Składniki:
/inspiracja/
  •  170g mąki
  • 80g mąki kukurydzianej 
  • 60g cukru pudru
  • 120ml oleju rzepakowego
  • 150g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 100g suszonej żurawiny/rodzynek 
lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1-2 łyżki mleka 
Przygotowanie:
  1. W misce ucieramy jajko z olejem i jogurtem naturalnym. Stopniowo dosypujemy cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia i sodkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  Na koniec dodajemy suszone owoce (wcześniej je namoczyłam).
  2. Ciasto przekładamy do papilotek. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. 
  3. Wystudzone możemy polać cukrem pudrem(w garnku rozpuszczamy cukier puder z mlekiem) i udekorować skórką startą z pomarańczy. 

Smacznego :)




12 komentarzy:

  1. Dawno nie robiłam muffinek. To najprostsze (i jedyne jakie mi wychodzą ) ciasteczka świata!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda-zawsze wychodzą i zawsze też szybko znikają :D

      Usuń
  2. Jakie apetyczne! Muszą smakować cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na mały podarunek dla kogoś nam bliskiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamcis, kukurydziane robię tylko wytrawne... nawet nie wpadłam na to, aby je potraktować słodko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to nigdy nie robiłam wytrawnych muffinek..Ciebie zachęcam do tej 'nowości' :>

      Usuń
  5. wyglądają przepięknie:) na pewno zniknęły w mgnieniu oka:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...