12 lutego 2015

Pieczony jogurt z malinami


Jak Wam minął Tłusty Czwartek? Królowały pączki, faworki, a może racuszki? W moim żołądku znalazło się wszystko-  przecież trzeba korzystać z życia! Poza tym, kto mógłby odmówić mamie lub znajomym, którzy tak się postarali? :)
Skoro mamy już za sobą te wszystkie pyszne i niezbyt dietetyczne przysmaki to standardowo przyda się lekkie i wartościowe śniadanie. Proponuję Wam jogurt, ale bez zapychających ziaren i wielu dodatków. Prosty, delikatnie ciepły i szybki w przygotowaniu. Spotkałam się już z nim parę razy na różnych stronach internetowych i z tego co udało mi się zapamiętać spróbowałam sama coś stworzyć i udało się! :)


Składniki:
/1 porcja/

  • 300g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • ziarna z 1/2 laski wanilii 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
Przygotowanie:
  1. Z laski wanilii wyjmujemy ostrzem noża ziarenka. Jajka łączymy z jogurtem. Stopniowo dosypujemy mąką, przyprawy i wlewamy miód. Całość miksujemy.
  2. Szklaną foremkę smarujemy masłem, a następnie wylewamy przygotowaną masę. 
  3. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.  Podajemy z ulubionymi dodatkami- u mnie maliny w syropie .Zajadam zazwyczaj po krótkim przestudzeniu, żeby dokładniej poczuć jego smak :)

Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam już ten wypiek i bardzo mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jogurtu w takiej postaci jeszcze nie próbowałam, ale zaraz zabieram się do zrobienia.
    Zapraszam: http://unitedflavours.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...