29 kwietnia 2013

Jedna z moich ulubionych- szarlotka od cioci.

Jak już wspomniałam w powyższym tytule jest to jedna z moich ulubionych szarlotek. Upieczona wieczorem przez moją ciocię z każdym dniem smakuje lepiej. Jej jedynym minusem jest to, że gdy spróbujemy kawałeczek to nie jesteśmy w stanie pohamować się przed kolejnym, a przynajmniej ja nie jestem w stanie. Nie ma znaczenia czy jestem najedzona bo na szarlotkę zawsze miejsce się znajdzie. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:
  • 2kg kwaskowatych jabłek (antonówek)
  • 500g mąki
  • 250g margaryny
  • 4 żółtka
  • 200g cukru
  • 1 łyżka jogurtu 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia/sodki 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć w garnku podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Mieszać co jakiś czas i prużyć przez około 30minut. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy miękką margarynę i siekamy. Dodajemy żółtka, jogurt, cukier i wszystko dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy. 
  3. Jedną część układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , posypujemy bułką tartą i podpiekamy przez 20 min w temperaturze 180 stopni. Wykładamy wcześniej przygotowaną masą jabłkową, posypujemy cynamonem i nakładamy drugą, rozwałkowaną część ciasta. Pieczemy ponownie przez 45minut.
  4. Odstawiamy do wystygnięcia i zajadamy.

Smacznego :)


18 komentarzy:

  1. boska!, a u mnie tak duży smak na coś z jabłuszkiem i zaraz coś zamierzam zrobić, jeśli dobrze wyjdzie pochwalę się jutro :))

    OdpowiedzUsuń
  2. a skąd wzięłaś antonówki o tej porze? to moje ulubione jabłka do szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej. dodajesz zdjęcie z google z banerkiem fejsa i podlinkowujesz go :) niestety nie wiem jak dodac takie okienko zeby mozna bylo lajkowac bezposrednio :(

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotki - jedne z najlepszych ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Ciebie bardzo serdecznie.Miło,słodko i kolorowo tu u Ciebie wiec rozgoszczę się na dłużej jeśli pozwolisz.Ciebie w wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka mała rada, fajnie jak bys dodawała rowniez zdjecia w trakcie robienia lub przygotowanych produktów przed rozpoczeciem "pracy" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko! Ale wypasiona szarlotka! :D Musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. osobiście uważam, że poprzestanie na jednym kawałku szarlotki graniczy z cudem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm szarlotka pod każdą postacią, w każdej formie jest boska !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...