2 sierpnia 2013

Klasycznie- faszerwana cukinia

Zawsze zabierałam się do przygotowania faszerowanych warzyw i w końcu  udało  mi się coś zrobić! Jest to klasyczny przepis, ale dzięki temu może się sprawdzić przy wielu potrawach, jak np. makaron. Wystarczy dodać jogurt, śmietanę lub serek topiony i mamy idealne danie :)

Składniki:
  • 2 małe cukinie 
  • 0,5kg mięsa mielonego 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cebula 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 średnia marchew 
Przygotowanie:
  1. Mięso mielone smażymy na oliwie z oliwek. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w drobne paseczki. Dosypujemy do farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Prużymy do momentu, aż mięso będzie gotowe. 
  2. Cukinie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce, nakładamy farsz i pieczemy w 180 stopniach około 25min do miękkości cukinii. Pod koniec pieczenia można posypać tartym żółtym serem, ale nie jest to konieczne. 

Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Coraz więcej faszerowanych cukiń, a ja jak zwykle mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności - muszę spróbować tak robionej cukinii

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny i zdrowy pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...