10 sierpnia 2013

Ciasteczka pustelników

Nazwa jest zastanawiająca, prawda? Z tego co się dowiedziałam to w XIX wieku te korzenne ciasteczka były popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Czasami zamiast masła używało się łoju wołowego,ale spokojnie u mnie jest tradycyjnie.
Ciasteczka mogę być przechowywane w pojemniczku przez  14 dni.

Składniki:
/24 sztuki/

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 kostki masła 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 3 duże jajka 
  • 1/2 szklanki rodzynków 
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych 
Przygotowanie:
  1. Mikserem ucieramy gładką masę z masła, jajek i cukru. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i dalej miksujemy. Na koniec do całości dodajemy rodzynki i płatki migdałów. 
  2. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy małe kuleczki lub inne kształty w niewielkich odstępach (ciasteczka wyrosną) i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 min. 

Smacznego! :)

Zdjęcia z przed 8 miesięcy w wersji z rodzynkami.



Zdjęcia dzisiejsze bez rodzynek. 



15 komentarzy:

  1. ciasteczka pustelników brzmią tak intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super te ciasteczka :)
    Zapraszam do mnie na muffinki z borówkami ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasteczka do zimnej szklanki mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. termin przydatności mają długi, tylko kto wytrzyma żeby chociaż 1 przetrwało 2 tygodnie niezjedzone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha to prawda, ale upieczone w dużej ilości jest szansa, że będzie można się nimi cieszyć dłużej :)

      Usuń
  5. O! Wyglądają świetnie. Właśnie na to mam teraz ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie ciasteczka z historią, super

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...