28 marca 2014

Chlebek bananowy

Od dłuższego czasu zbierałam się do upieczenia tego chlebka, ale zawsze coś mi stawało na przeszkodzie. Do niedawna była to moja niechęć do bananów, która nie wiadomo, skąd się wzięła, ale na szczęścia znów chętnie się nimi zajadam (zazwyczaj na śniadanie lub właśnie w wypiekach).
Wiele z Was dodaje do masy orzechy, a nawet czekoladę, ale ja chciałam coś klasycznego, więc postawiłam na inne nasiona, a wszelkie sztuczne słodkości pominęłam. Jeśli ktoś z Was jeszcze nie jadł tego specjału to zachęcam do upieczenia, gdyż nie ma tu większej filozofii w przygotowaniu, a efekt jest zaskakujący :)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sodki
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1/2 szklanki miodu (u mnie spadziowy)
  • 3 zblendowane banany 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 1 łyżka pestek słonecznika 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki oprócz bananów łączymy ze sobą za pomocą miksera. Kiedy masa będzie gładka dokładamy zblendowane banany i łączymy drewnianą łyżką. 
  2. Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy w 165 stopniach przez 40-50 minut ( z termoobiegiem). Za pomocą patyczka sprawdzamy czy można już wyjmować. 
  3.  Podajemy po wystudzeniu, bez dodatków lub w moim przypadku z dżemem wiśniowym.

Smacznego :) 




18 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...