14 sierpnia 2013

Muffiny marmurkowe

 Klasyczne muffiny, które chyba większość z Was miała okazję próbować, a jeśli nie to koniecznie to musicie nadrobić! Są bardzo delikatne, więc można je jeść i jeść :) A dodatkowa przyjemność jest w odkrywaniu czarno-białych paseczków!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao 
Przygotowanie:
  1.  Jajko, mleko, cukier i olej łączymy ze sobą. Dosypujemy szczyptę soli, mąkę i dalej ubijamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao,a drugą pozostawiamy bez dodatków. 
  2. Do papilotek wlewamy na przemian masę jasną, ciemną i jasną lub odwrotnie. Napełniamy papilotki jedynie (!!) do 3/4 wysokości. 
  3. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. 

Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Kiedyś uwielbiałam muffinki:D bardzo często je piekłam i było to moje ulubione zajęcie w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudowne w nich jest to, że w sumie nie można ich zepsuć! :>

      Usuń
  2. kolejne pyszne muffiny w twoim wykonaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za tak ciepłe słowa :)

      Usuń
  3. a gdzie te z ' wodogłowiem ' .? ; c

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do siebie na konkurs "WARZYWA I OWOCE W ROLI GŁÓWNEJ" do wygrania super nagrody- książki oraz produkty KUPIEC. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
    http://potravel.pl/2013/08/15/konkurs-konkurs/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...