16 sierpnia 2013

Delikatne placuszki

Takie właśnie placuszki pojawiły się u mnie już kiedyś na blogu, ale postanowiłam odświeżyć trochę swoje przepisy bo wydaje mi się, że warto :)
Najlepiej smakują świeżo upieczone i oczywiście na ciepło ze słodkimi dodatkami.

Składniki:
/12 placuszków/
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 łyżeczki proszku
  • 2 jajka
  • troszkę oleju
Przygotowanie:
  1. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Żółtka ubijamy z mlekiem, proszkiem do pieczenia i olejem. Stopniowo dosypujemy mąkę. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek.
  3. Na patelnię wylewamy troszkę oleju,a  następnie wykładamy małe placuszki (można w sylikonowej foremce jeśli taką posiadamy). Smażymy z obu stron do zarumienienia. 
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja posmarowałam serkiem homogenizowanym i dżemem jabłkowym mojej mamy.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. placuszki ślicznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam takie zrobić dziś na śniadanie, ale niestety ogarnęło mnie kulinarne lenistwo :) Wyglądają przepysznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można nadrobić na kolację :)

      Usuń
  3. Faktycznie, bardzo delikatnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o, i takie coś mogę zjeść na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...