12 sierpnia 2013

Tiramisu

Jeśli szykuje się jakieś święto lub przychodzą goście i na stole ma się pojawić coś z kremowych ciast to zawsze jest to tiramisu. Przepis mojej mamy sprawdzony od wielu lat. Chyba każdy kto skosztował chociaż kawałeczek mógł 'odpłynąć'. Przygotowanie nie jest trudne, więc każdy da sobie radę.

Składniki:
biszkopt:
  • 4 jajka 
  • 4 łyżki wody gotowanej ciepłej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
poncz do biszkopta:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 4 łyżki spirytusu 
 nadzienie:
  • 450g serka sernikowo-kanapkowego 
  •  2 żółtka 
  • 1 cukier waniliowy 
wierzch:
  • 500ml śmietanki kremówki 
  • 3 łyżki cukru
  • kakao / kawa
 Przygotowanie:
  1. biszkopt: W jednej misce i ubijamy białka, a w drugiej żółtka, cukier i wodę na puszystą masę. Stopniowo dokładamy białka. Po ubiciu wsypujemy mąkę, proszek i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach.
  2. poncz do biszkopta: Kawę parzymy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ze spirytusem. 
  3. nadzienie: 
  4. wierzch:  Śmietanę ubijamy z cukrem i odstawiamy do schłodzenia.
  5. Serek, cukier i żółtka miksujemy ze sobą na jednolitą masę.
  6. Wystudzony biszkopt kroimy na pół. Jedną część ciasta nasączamy ponczem, nakładamy masę serową, przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również nasączamy. Na wierzch nakładamy ubitą śmietanę i posypujemy dodatkowo kawą lub kakao. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a jeśli nie mamy tyle czasu to chociaż na 4-5 godzin.

Smacznego :)







13 komentarzy:

  1. Carbonarę już zrobiłam, Tzatziki też, teraz czas na domowe tiramisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten deser uwielbiałam najbardziej i rozumiem czemu ludzie go jedzą!! Pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeden z najpyszniejszych deserów *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. ohh ahhh miałam te szczęście i mogłam PRÓBOWAĆ te tiramisu.. przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze pewnie wiele razy będziesz miała okazję ;*

      Usuń
  5. Wykorzystałam z tego przepisu, tylko część dotyczącą zrobienia biszkoptu i wyszedł rewelacyjny! Wysoki, puszysty, smaczny :) A masę zrobiłam z mascarpone i spirytus zastąpiłam amaretto i też było pysznie :) Pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zrobiłaś tą masę z mascaerpone ?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...