17 sierpnia 2013

Kruszaniec/Skubaniec

Przepis znalazłam w  starym zeszycie mojej mamy już jakiś czas temu. Wpis pojawił się już na moim blogu, ale zdjęcia były niezbyt dokładne, a poza tym to wygląda o wiele lepiej i mimo tego samego przepisu to smakowało o wiele lepiej. Podobno piekę już lepiej od swojej mamy, ale nie mi to oceniać. Jestem pewna, że takie ciacho każdemu z Was posmakuje :)

Składniki:
na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka sodki
  • 3 żółtka 
  • 1 kostka margaryny 
  • 2 łyżki śmietany
  • około 2 łyżek kakao 
na pianę:
  • białka z dodanych do ciasta żółtek 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka cukru pudru
owoce:
  • uprażone jabłka (2kg)
  • torebka cukru waniliowego 
kruszonka:
  • mąka 
  • cukier puder
  • masło

Przygotowanie: 
  1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i wbijamy żółtka. Wkładamy pokrojoną w kostkę margarynę i wsypujemy resztę składników (kakao pomijamy) potrzebnych do ciasta. Całość zagniatamy. 
  2. Kroimy ciasto na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Porządnie zagniatamy. Odstawiamy na 40 min do zamrażalki.
  3. Do miski wlewamy białka, wsypujemy cukier, mąkę i miksujemy na puszystą pianę. 
  4. Blachę wykładamy papierem. Pierwszą część ciasta (jasną) ścieramy na grubych oczkach, a następnie ścieramy masę z dodatkiem kakao.Wykładamy owoce. Smarujemy wszystko ubitą pianą i posypujemy kruszonką.
  5. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!





8 komentarzy:

  1. ten skubaniec, skubanie apetyczny!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chcęęcią bym go zjadła, tak za mną chodzi kawał dobrego ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, ja go znam pod nazwą 'skubaniec' i...chętnie bym Ci go skubnęła! *___* :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś bardzo często robiłam skubańca, a potem jakoś mi się znudził i zaprzestałam jego przygotowywania. Chyba muszę do niego powrócić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zachęcam bo u mnie dzisiaj piecze się już kolejna blacha ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...