8 sierpnia 2013

Bardzo kruche ciasto z porzeczkami i malinami

Tak jak obiecałam dzisiaj jest coś słodkiego. BARDZO kruche ciasto z pysznymi owocami. Taki słodko-kwaśny miks, który mam nadzieję przypadnie Wam do gustu :)

Składniki:
ciasto:
  • 350g mąki krupczatki 
  • 150g mąki poznańskiej 
  • 50g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki sodki 
  • 250g masła
  • 5 żółtek 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • bułka tarta
nadzienie:
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżki miodu 
  • 400g malin 
  • 400g porzeczek 
Przygotowanie:
  1. Porzeczki i maliny myjemy. Maliny wrzucamy do garnuszka, dodajemy troszkę wody, miód i podgotowujemy. Jeśli miód się rozpuści odstawiamy garnuszek i odlewamy powstały sok. 
  2. Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy dno połową schłodzonego ciasta, a drugą ponownie odkładamy do lodówki. Spód podpiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.
  4. Po tym czasie ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy owoce, które również można obsypać cukrem waniliowym. Na wierzch rozkładamy drugą połowę schłodzonego ciasta. Pieczemy dalej przez 40-45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. 

Smacznego :) 




 

3 komentarze:

  1. Podkradam z 2 kawałeczki, pyszne ;) Słodycz malin z kwaśnością porzeczek to musi się udać !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...