26 sierpnia 2013

Jajka faszerowana pastą z tuńczyka

Długo zabierałam się za ten wpis, ponieważ zawsze wolałam podzielić się z Wami muffinkami czy innymi słodkościami, ale czas na coś wytrawnego i równie pysznego! Takie jajka idealnie sprawdzą się na przystawkę podczas imprezy lub na szybką przekąskę. Pastę, która zostanie (jeśli nie zdążymy jej zjeść podczas przygotowań)  można wykorzystać na kanapki, więc nic się nie zmarnuje :)

Składniki:
  • 10 jaj 
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • sól, pieprz
  • koperek
  • 250g sera twarogowego półtłustego 
  • śmietana 12-18%
  • 3 rzodkiewki 
  • sól, pieprz
  • koperek/ natka pietruszki
 Przygotowanie:
  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka do oddzielnej miseczki i dodajemu do nich masło, majonez, musztardę i odsączonego tuńczyka. Możemy dodać również troszeczkę posiekanego koperku.Wszystko zagniatamy za pomocą widelca. Doprawiamy solą i pieprze. Pastę nakładamy do zagłębień po żółtkach i układamy dnem do dołu na talerzyku.
  2. Ser rozgniatamy, dodajemy startą na grubych oczkach rzodkiewkę, dolewamy śmietany i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na ułożone połówki jajek, tak aby przykryły całą powierzchnię. Dekorujemy koperkiem lub natką pietruszki.Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki, aby nie były zbyt chłodne i abyśmy mogli dokładnie rozkoszować się ich smakiem. 

Smacznego :)








9 komentarzy:

  1. Uwielbiam jajka :D mogłabym je jeść na kilogramy :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam to uczucie! (Majonez zawsze możesz zastąpić sobie jogurtem :))

      Usuń
  2. Fajny pomysł ;) Podam gościom przy najbliższej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym coś takiego przekąsiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie się zapowiada. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty czy to do kanapek czy właśnie do faszerowania jaj lub warzyw :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...