Chlebek bez mąki z serkiem wiejskim i oliwkami.

Już raz pokazywałam Wam pomysł na chlebek bez grama mąki KLIK. Tym razem troszkę go zmieniłam, a inspirację zaczerpnęłam od Agaty z bloga Dietetyczne Fanaberie :) Sprawdzają się idealnie na śniadanie, obiad lub kolację. Jeśli nie lubicie zbyt wielu smaków na śniadanie to nie dodawajcie oliwek, ponieważ są dosyć wyczuwalne.

Składniki:
chlebek:
  • 2 całe jajka
  • 1 opakowanie serka wiejskiego (150g)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 4 łyżki otrębów owsianych 
  • 2 łyżki otrębów pszennych 
  • posiekany szczypiorek
  • 10 pokrojonych oliwek 
dodatki:
  • 1 sparzony  pomidor
  • 3 rzodkiewki 
  • 1 jajko ugotowane na twardo 
  • 1/2 zielonego ogórka 
  • posiekany szczypiorek
  • zielona sałata 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki na chlebek łączymy ze sobą. Przekładamy do wyłożonej papierem małej blachy do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 min w 180 stopniach. Po upieczeniu wykładamy na 5 minut do wystygnięcia. 
  2. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy  w plasterki. Układamy według uznania na kanapeczkach i zajadamy póki chlebek ciepły.

Smacznego :)



Piechotą do lata...

3 komentarze:

  1. ciakawy pomysł na chlebek , pysznie i bardzo zdrowo ;) lubię takie smakowite kanapki !

    OdpowiedzUsuń
  2. MMMM...ale ja kocham takie jedzenie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł ! gratuluje , będę testować

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger