16 maja 2013

Kruche ciasto- Pate brisée fine według Julii Child


Jakiś tydzień temu wspominałam Wam o książce Julii i o naleśnikach, które zrobiłam klik. Na tym się oczywiście nie skończyło bo przyszła kolej na ciasto i muszę Wam powiedzieć, że tak pysznej i delikatnej tarty jeszcze nigdy nie jadłam. Składników nie ma wielu, szybko się je zagniata i ogólnie cały proces przygotowawczy nie zajmuje nam zbyt wiele czasu. Ciasto zniknęło w jedno popołudnie, a to chyba dobry znak! W weekend planuje powtórzyć wypiek, ale może tym razem na słono lub z jakimś kremem? Zobaczymy. A może macie jakieś sugestie i chcielibyście coś konkretnego? :)


Składniki:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru 
  • 170g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę 
  • 1/2 szklanki zimnej wody 
nadzienie:
  • 3 jabłka
  • 1/2 cytryny
  • cynamon
kruszonka:
  • miękkie masło
  • 1 łyżka cukru 
  • mąka pszenna 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na  ciasto łączymy ze sobą na stolnicy lub w misce. Należy bardzo szybko zagnieść ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę wody. Przygotowane ciasto wstawiamy na 30 minut. 
  2. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Polewamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem- delikatnie mieszamy. Odstawiamy. 
  3. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą tak aby była niezbyt mokra. Odkładamy na bok.
  4. Blachę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z lodówki, lekko rozwałkowujemy i wylepiamy tartę. Jeśli uznacie, że ciasta jest zbyt dużo to możecie zamrozić lub skorzystać z niego zamiast z kruszonki. Na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej jabłka, a na to posypujemy zrobioną kruszonkę lub wcześniej podaną opcję.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut i pieczemy w 180 stopniach. Jeśli boki wcześniej się zarumienią to przykrywamy je folią aluminiową i dalej pieczemy. Gotowe wystawiamy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :)




21 komentarzy:

  1. wspaniele to ciasto wygląda!!! pycha! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super jest taka szarlotka na kruchym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej... jest wieczór a tu takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła idealnie,a masz proporcje na kruszonkę czy robisz na tzw"oko".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszonkę robię na oko :D Doskonała jest wtedy kiedy nie jest zbyt mokra! :>

      Usuń
  5. kuszące kruche ciasto, wyszła ci cudnie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, ile kruszonki! Pycha, uwielbiam ją :) Takie ciasto musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo! Obawiałam się właśnie, że Kruszyński będzie zła, a tu taka niespodzianka :)

      Usuń
  7. jak dużo cuuukru :) Pyszność !

    OdpowiedzUsuń
  8. o wspaniałe, a jaka cudowna kruszonka!

    OdpowiedzUsuń
  9. nic a nic nie dziwię się, że tak szybko zniknęło :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...